Thuis in de gemeentepolitiek

Gemeente niet transparant? Wie beter zoekt, vindt alle wat-ie volgen wil online.

Een korte opsomming: watstemtmijnraad.nl, politiekarchief.nl en in Leiden audio/video van raads- en commissievergaderingen. Wie de gemeentepolitiek tot op het niveau van individuele raadsleden wilt volgen, heeft slechts een computer met (snelle) internetverbinding nodig. Vanachter lap- of desktop is het eenvoudig doordringen tot de kern van de lokale democratie.

De zoekfuncties zijn sterk verbeterd. Met diverse tools kunnen burgers snel en eenvoudig individueel stemgedrag opvragen, alleen audio beluisteren van een spreker of alle audio over één onderwerp. De bijbehorende (openbare) stukken zijn eenvoudig terug te vinden (gegeven de onbegrijpelijke schrijfstijl niet altijd aan te raden om eens op je gemak door te nemen).

Die tools ontsluiten niet alleen de lokale politiek, ze zijn ook haar geheugen. Ze bieden kiezers de mogelijkheid om niet alleen op basis van beloften (programma’s) te kiezen, maar ook op basis van gedrag. Daarvoor is het fysieke bezoek aan vergaderingen alleen nodig om in de wandelgangen een toelichting te vragen of voor het gratis kopje koffie. Voor het debat en het (stem)gedrag zelf is afreizen richting gemeentehuis zo 1981. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.