Antropologe maakt directe documentaire over ontruiming Gezi Park

Soms ligt de politiek op straat – de laatste tijd zelfs op pleinen. De Leidse onderzoekster en cultureel antropologe Marianne Maeckelbergh maakte een korte maar krachtige documentaire van de ontruiming van het Gezi Park in Istanboel. Ze trok met een camera langs de Turken die zich verzetten tegen de bouwplannen; een protest dat al snel uitgroeide tot verzet tegen het beleid van de regering Erdogan. Of, zoals personen in de documentaire zeggen, de ‘allocated anger’ tegen het gevoerde economische beleid kwam eruit. Toen de politie daar hard tegen optrad, kreeg het lokale protest plots de politieke, nationale en zelfs internationale dimensie. Het afsluiten van het Gezi Park was de vonk die leidde tot de ‘opstand der Turken’. Maeckelbergh filmt direct en daardoor rauw, versneden met nieuwsbeelden, het verhaal  dat door direct betrokkenen wordt verteld. Een aanrader. 

Taksim Commune: Gezi Park And The Uprising In Turkey from brandon jourdan on Vimeo.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.