Innig-dodelijke combi van CIA en NSA: ‘We track them, you whack ’em’

De som is te eenvoudig om te negeren. Daarvoor is de afgelopen weken te veel in het nieuws verschenen. Maandag kwam daar een onthulling bij – een die je op een bierviltje had kunnen uittekenen? Soms is mooie en nuttige journalistiek zo verdomd eenvoudig.

(Steeds meer mobiele telefonie in ontwikkelingslanden) + (steeds meer activiteiten van Taliban in deze ontwikkelingslanden)+ (groots afluisterpotentieel van vijand nummers 1 (Amerika)) = mobielaangestuurde drone-aanvallen in onder andere Pakistan.

De eer de som op te stellen en op te lossen is aan de Washington Post, Dana Priest is de redacteur. Zij ontvouwt de nauwe samenwerking tussen de technologen van de NSA en de Navy SEALS op de grond. In 2001 legden beide diensten al de basis voor een innige samenwerking, vertelt Priest. Het vermogen van de nerds om de exacte locatie van een mobiele telefoon te bepalen en de behoefte van de special forces om te weten waar hun ‘doelen’ zich ophouden blijkt een dodelijke combinatie.

De bundeling van de krachten is natuurlijk niet alleen schandalig; het is (veel platter) vooral ingegeven door het gebruik van mobiele telefonie in Pakistan, Afghanistan en veel Afrikaanse landen. Gebrekkige infrastructuur wordt met mobiele telefonie verholpen. Beltegoeden is een geaccepteerd betaalmiddel (een minuut bellen is ongevoelig voor inflatie – een minuut blijft een minuut). Telefoons zijn doorgedrongen tot de haarvaten van de samenleving. En daar, diep in het dagelijks leven van wankele staten, luistert de NSA niet alleen mee, maar levert ze ook uit. Aan de SEALS. Dodelijk nauwkeurig, 24 uur per dag, real time.

En dan lijken twee schandalen zich te versterken; het afluisterschandaal (NSA) en de drones waarbij zoveel burgerdoden vallen; ze staan – blijkt – niet los van elkaar. De omweg om beide schandalen duurzaam aan elkaar te koppelen, loopt via Pakistan en Afghanistan en Jemen. Cynisch genoeg is dat de redding van Obama. De strijd tegen terrorisme maakt afluisteren noodzakelijk. Dat voorkomen doden in Amerika. De doden in landen ver weg van het thuisfront: irrelevant. Bijkomende schade. Anonieme burgers zonder schijnbare rechten, met een mobieltje dat bijzonder eenvoudig en dodelijk tegelijkertijd is te traceren. Priest gaf een klein doorkijkend onder de sluier van onze onwetendheid. Chapeau. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.