Waarom journalisten Cohens werk had kunnen en moeten doen – en misschien beter

Voice-over moet hij niet worden en de kwaliteit van zijn rapport over Haren zal de komende weken worden onderzocht (hoop ik), maar het filmpje laat mooi zien hoe een meme zich in korte tijd kan ontwikkelen. Dat is overigens allemaal niet nieuw. Project X Haren had een eerste keer voor mediaorganisaties kunnen zijn om in nauwe samenwerking met universiteiten (en andere kennisinstellingen) het onderzoek net zo grondig te kunnen aanpakken. The Guardian heeft school gemaakt met Reading the Riots – een project over de rellen in Groot-Brittannië in 2011

Reading the Riots is the only research study into the causes and consequences of the summer riots involving interviews with large numbers of people who actually took part in the disorder. A project run jointly by the Guardian and the London School of Economics (LSE), the aim was to produce evidence-based social research that would help explain why the rioting spread across England.

Een prachtige onderzoeksstrategie die ook in Haren niet had misstaan; breed opgezet, in nauwe samenwerking tussen universiteiten, media en publiek om een gebeurtenis te verklaren die ons allemaal in Nederland toch enige tijd in haar greep heeft gehouden. Waarom zochten Nederlandse media in deze liever op eigen houtje naar de krenten in de pap? The Guardian laat zien dat het anders kan. Niet minder spannend, niet minder verklarend, niet minder compleet dan Cohens werk. Inclusief een grondige analyse van de rol die sociale media daarbij speelden (en mis deze dan niet).

Of deze: de afstand tussen de relschoppers en de rellen. Wat bleek? Veel relschoppers, net als in Haren, kwamen helemaal niet uit de buurt die ze kort en klein sloegen. Mooi inzicht: investeren in de buurten om rellen te voorkomen heeft dus weinig zin. Want in die buurten wonen de rellers namelijk niet.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.