Nieuws071: Uitgeverij die winst boekt en conservatieve katholiek

Woensdag op de lokale radio: de oudste uitgeverij van Nederland (volgend jaar 330 jaar) boekt winst. Toch opvallend. Er zijn sowieso weinig bedrijven die winst boeken, laat staan een uitgevrij. Alles bij elkaar opgeteld reden om directeur Herman Pabbrouwe uit te nodigen te komen vertellen hoe hij dat doet. Opvallend: er is weinig economisch en ondernemersnieuws op de lokale radio (of kranten). In dit geval opvallend, want Brill is niet allen oud, ook koninklijk, beursgenoteerd en internationaal. Brill zit ook in Amerika. Het is dus niet zomaar een directeur die aan tafel schuift om te praten over een lastig onderwerp. Misschien redenen voor anderen er helemaal niet aan te beginnen?

Pater de Beer liet ons allemaal een beetje schrikken. Hij kwam binnen in klassieke, zwarte habijt. Dat zie je niet vaak meer. Hij is pastor van het traditionele priesterbroederschap Pius X. Streng, in de leer, theologisch. Veel is over hem geschreven of, beter: zijn priesterbroederschap. Zelf bellen duurde bij mij ook even. Pak je dan gewoon de telefoon? Ja, dan pak je gewoon de telefoon. En dan vraag je of hij wil komen om te praten over de vragen die jij hebt. Ook als dat over de Holocaust gaat, over ex-communicatie, over het verwijt dat hij heel traditioneel in het geloof staat. Je nodigt dus iemand uit om verantwoording af te leggen over zijn leven. Dat moet je durven. En als je dat niet durft, ja, dan bel je dus niet, maar tik je gewoon je stukkie. Het fragment heeft u nog te goed. Maar wij spraken ze wel gewoon.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/61464073″ iframe=”true” /]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.