[Vaknieuws] Renswoude zet journalist verkeerd in

De gemeente Renswoude moet de freelance journalist die ze inhuren geen kond laten doen van de raadsvergaderingen. De journalist moet de straat op en input leveren voor beleid.

Nederland op zijn achterste benen: een journalist verzorgt de verslaggeving van de raadsvergaderingen. De onafhankelijkheid van al ons journalisten staat op de tocht. Die misbaar over de freelance journalist die voor de gemeente Renswoude kond doet van raadsvergaderingen, is onterecht. Journalisten hebben altijd aan de wieg gestaan van verslaggeving van vergaderingen in het openbaar bestuur. Het Haagse journaille van de negentiende eeuw schreef in opdracht van de Kamer ook de Handelingen. Niets vreemds aan dus om journalisten voor de verslaglegging in te huren.

De ingehuurde journalist moet Renswoude echter niet opofferen aan vergaderingen, niet aan verslaglegging, maar aan verslaggeving. De wijken van Renswoude in, de straat op, de kroeg in. De journalist moet input leveren voor beleid. Praten met burgers die daardoor worden geraakt. Geen adviezen, maar rauwe data. Daar hebben wethouders meer aan dan een stukkie over hun vergadering in de de lokale krant.

Laat de redacteur waarnemen voor de stad – dan worden die raadsvergaderingen ook ineens een stuk interessanter. Zijn of haar input leidt tot meer informatie en dat leidt tot kwalitatief betere debatten. En als de journalist aangenomen wordt in naam van de Raad (griffie) en het College is onafhankelijkheid gegarandeerd. Zeker als de beleidsjournalist – daar hebben we het dan over – te allen tijden zijn werk ook voor publicatie in een dagblad mag aanbieden. Resnwoude is klaar voor het eerste experiment. Ik help ze daar graag bij … <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.