Roemer de Griek

Slim natuurlijk om de 3 procentsregeling van Brussel te hekelen. Enig euroscepsis in de campagne is als een windje mee op een zonnige dag. De SP is daar niet vies van. Probleem: Roemer de Griek zendt er een verkeerde boodschap mee uit; het is niet Brussel die Europa in de financiële problemen heeft gebracht door landen streng aan de zelf-opgelegde begrotingsbeleid te houden. Het zijn de landen die zich aan de regel (konden en mochten) onttrekken die ons in de huidige problemen hebben gebracht.

Precies dit soort uitspraken jagen de kapitaalmarkten de stuipen op het lijf – politici die zich onvoorspelbaar gaan gedragen. Al noemt de SP-voorman, eerlijk is eerlijk, wel een bedrag; 3 miljard extra investeringen om de bouwsector weer aan te zwengelen. Maar Roemer somt vervolgens vooral een waslijst aan maatregelen op die de financiële sector moeten disciplineren. Want, is zijn verhulde boodschap, daar zit het probleem. Het is niet de economie, niet de staatsschuld, maar het is het kapitaal.

Dom, dom, dom. Je zou de kapitaalmarkt namelijk ook kunnen zien als een criticaster van beleid, een welkome aanvulling op gemaakte plannen, een reality check zo u wilt. Op kapitaalmarkten verdienen mensen hun geld met risico’s en zij zijn dus heel goed in staat om risico’s van (uitgebleven) maatregelen in geldelijke consequenties uit te drukken. Goed beleid: hoge koersen. Slecht beleid: koersen onderuit. Duitsland wordt beloond, Griekenland bestraft omdat media noch politiek dat deden.

Roemers oproep om de financiele markten aan banden te leggen, is dus heel goed te begrijpen. Hij schept meer onzekerheid (want hoeveel tekort is dan nog wel toegestaan?) maar wil tegelijkertijd hoge koersen. Populistisch samengevat: Roemer wil de Griekse oplossing – hoge koersen en risicovol beleid. Dat druist in tegen de essentie van markten die risico’s kapitaliseren. Dus kun je alleen hoge koersen met slecht beleid combineren als je de financiële markten disciplineert. Als je het reactievermogen van de markt aantast. Als je, kortom, criticasters van je plannen het zwijgen oplegt of het bekritiseren ervan ernstig bemoeilijkt. De SP heeft een broertje dood aan debat – en zeker debat met het kapitaal. Want dat moet gewoon volgen. Zoals in Griekenland, Italie en Spanje. Met alle bekende gevolgen van dien. <<

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=4xT_aV9iJtA?rel=0]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.