Leiden 73ste universiteit van de wereld – maar wat zegt dat?

Universiteit Leiden moet in de Top 500 van beste universiteiten ter wereld alleen Universiteit Utrecht voor laten. Op de jaarlijkse Academic Ranking of the World Universities (ARWU) staat Leiden op de 73ste en Utrecht op de 53ste plaats. De vier beste universiteiten ter wereld komen, weinig verrassend, uit Amerika. Slechtst scorende universiteit is volgens de lijstenmakers, die hebben gekeken naar verricht onderzoek en de impact daarvan, de York University in Canada. Maar, wat zeggen die rankings nou eigenlijk? Moet Leiden de vlag uitsteken of de strijd aangaan met Utrecht? En wat zegt een hogere score op de lijst – is Utrecht nu in alles zoveel beter dan leidse onderzoekers? Nee, want rankings zijn onzin, zeggen twee Leidse onderzoekers. Zij reageerden eerder dit jaar op de score van hun universiteit in de bekende Times Higher Education-lijst. Daarin behaalde de universiteit van de honderd concurrenten een keurige 87ste plaats. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.