Journalistiek unicum?

Helft ziekenhuizen plaatste schadelijke kunstheup, concludeerden KRO’s Reporter en Medisch Contact, het vakblad voor artsen en studenten medicijnen. Het nieuws is schokkend, zeker, de werkwijze waarmee de KRO en de verzamelde artsen tot deze conclusie komen, is denk ik uniek. Niet eerder werkten een vakblad en een regulier medium samen in een onderzoek van deze omvang.

Beide ‘partners’ stelden een enquête met de vraag of ziekenhuizen nog steeds de gewraakte metaal-op-metaal-kunstheupen gebruikten. Uit onderzoek is al langere tijd bekend dat de kunstheupen metaaldeeltjes loslaten. Die kunnen in de bloedbaan van patiënten terechtkomen. Dat is allemaal buitengewoon schadelijk.

Het vermoeden was dat de kennis over die deeltjes niet genoeg redne is om met het gebruik van de protheses te stoppen. Medisch Contact en Reporter hebben dat vermoeden bevestigd door gezamenlijk onderzoek. Ik ben zeer geneigd om te zeggen dat door deze samenwerking het nieuws ook stukken betrouwbaarder overkomt.

Het zijn medici zelf die hebben bijgedragen aan het onderzoek (niet alleen de scoringsdrift van een redactie). Het onderzoek is dopor professionals gedaan (medici). De conclusies en het nieuws door professionals getrokken (Reporter). Ik denk dat deze manier van samenwerken een belangrijke bijdrage kan leveren aan kwalitatief goede onderzoeksjournalistiek. Meer van dit, graag! <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.