Deweys paradox

Lees momenteel The Filter Bubble. What the Internet is Hiding from Youvan Eli Pariser. Machtig boek over de algoritmen die steeds beter en steeds vaker voor ons bepalen wat we ‘willen’ lezen. Daarin een prachtige quote van John Dewey (The Public and Its Problems) waarvan mij  exemplaar in de boekenkast op de universiteit staat. Doodzonde dus. Het citaat is zo mooi, omdat het zo treffend het probleem van de politiek omschrijft (ondanks internet, beweert Pariser – en ik denk dat hij gelijk heeft). Dewey schrijft over democratie:

The prime difficulty is that of discovering the means by which a scattered, mobile, and manifold public may so recognize itself as to define and express its interests.

De vraag is in hoeverre internet en sociale media bijdragen aan het formuleren en kenbaar maken van die ‘algemene’ belangen. Probleem is dat internet en sociale media niet alleen middelen biedt om mensen te organiseren (om ze achter een belang te scharen), maar ook de escape biedt om je van dat algemeen belang af te wenden. Internet organiseert, zeker, maar fragmenteert tegelijkertijd. Sociale media zijn zowel de oplossing voor Deweys opgeworpen probleem hoe tot de formulering van een algemeen belang te komen als de oorzaak van het feit dat mensen blijven volharden in hun eigenbelang. Mijn vraag: kan dat tegelijkertijd of is er een ontsnapping aan deze paradox? <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.