Gezocht: thermometer voor in de billen van de parlementaire journalistiek

‘Kritisch’, ’emotioneel’, ‘dramatisch’, ‘hevig’ – woorden die veelvuldig in een kop terecht komen. Vaak (ook een mooie trouwens) zonder een maat, terwijl we die wel kunnen formuleren. In politiek nieuws bijvoorbeeld. De kop Kamer kritisch over aanpak schietverenigingen schreeuwt om kwantificering. De vraag is alleen hoe? Zijn er mogelijkheden om in politieke debatten de woorden te wegen? Kunnen we bijvoorbeeld software ontwikkelen die voor ons betekenissen scoren? Is het mogelijk om op basis van die software ‘kritisch’ beter te kwantificeren? En als we dat kunnen en we (journalisten) houden ons aan de grenswaarden van een term (pas als er een grenswaarde is overschreden mag je van ‘kritisch’ spreken), welke invloed heeft dat dan op onze beeldvorming over die politiek? Een uitdaging voor slimme programmeurs met gevoel voor taal. Het lijkt mij een prachtige uitdaging. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.