[ElectionDeskUSA] Gaffes, blunders en andere uitglijders

Amerika maakt zich op voor de presidentsverkiezingen in 2012. ElectionDeskUSA bericht, in de aanloop naar 6 november 2012, dagelijks over de campagne en maakt daarvan wekelijks een overzicht. Deze week: Gaffes, blunders en andere ongelukken.

Als de politiek theater is, dan was deze week Amerika’s strijd om de Republikeinse nominatie pure variété. Het zou u niet zijn ontgaan dat nominatie-kandidaat Rick Perry desgevraagd op slechts twee van de drie ministeries kon komen die hij wilde afschaffen. Extra pijnlijk: het ministerie dat hij vergat is ‘Energie’ en dat vormt de kern van Perry’s banenplan.

Dat banenplan is dan weer de kern van de de Republikeinse kritiek op Obama. Want Obama beloofde veel, maar bakt er helemaal niets van. Aldus de Good Ol’ Party – de GOP dus. Vreemd, om zo over de essentie van een campagne te blunderen. En Perry was eerder die week al in opspraak geraakt. Tijdens een speech in New Hampshire was hij volgens zijn vrouw Anita gewoon enthousiast. Volgens de rest van de wereld stond hij dronken of onder invloed van medicijnen te oreren. Iedereen houdt rekening met een exit Perry.

Nu zijn gaffes niet altijd killing, bewijst de geschiedenis. En er zijn hele mooie. Monumentaal is de belediging van Lloyd Bentsen aan het adres van Dan Quayle. Quayle, de latere vide-president onder vader Bush, vergeleek zichzelf tijdens het debat met Jack Kennedy toen hij een gooi jaar het presidentschap deed. Bentsen sloeg genadeloos toe: “Senator, I served with Jack Kennedy, I knew Jack Kennedy, Jack Kennedy was a friend of mine. Senator, you’re no Jack Kennedy.” Oeps.

Wel killing is gedrag – zoals dat van Herman Cain. Deze week kondigde de vierde vrouw die zich onheus bejegend voelde, zich aan. Dat terwijl Cain nog druk bezig was het bestaan van de derde vrouw te ontkennen. Wat dan weer een leugen (b)leek. Dat alles in de aanloop naar het ‘presidentiële’ debat van CBS/NationalJournal afgelopen zaterdag. Centraal stond het buitenlandbeleid van de kandidaten.

Winnaars: Mitt Romney en Newt Gingrich. Na de implosie van Cain (seksuele intimidatie) en Perry ( vermeende openbare dronkenschap en een brain freeze) is de voormalige Speaker of the House helemaal terug in het veld. Gingrich hield zich tijdens het debat goed staande. Zowel hij als Romney zijn bereid – zo nodig – militair op te treden tegen Iran.

Opvallend is het sterke optreden van Cain en Perry. Cain heeft niet alleen last van de aanklachten, hij heeft ook een beroerde track record ten aanzien van buitenland beleid. Commentatoren vonden het een prestatie dat hij de volle negentig minuten zonder stuntelen door kwam.

Perry schokte de Republikeinen door ook Israël op nul dollar steun te zetten als hij als president zou aantreden. Net als alle andere landen, voegde hij eraan toe. Al was Israël natuurlijk wel een bijzondere bondgenoot, voegde hij en zijn staf na het debat er via twitter snel aan toe. Michele Bachmann stak tijdens het debat haar bewondering voor China niet onder stoelen of banken. Amerika zou minder socialistisch moeten zijn … net als de Chinezen.

Huh?

Echt, kijkt uzelf maar.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oksH-TP-1mI]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.