Amerikanen detecteren terroristen van afstand

Amerikaanse experimenten met het op afstand detecteren van gedrag dat mogelijk kan leiden tot terrorisme zijn, volgens een studie in Nature, voor zeventig procent accuraat. In het ‘noord-oosten’ van Amerika (specifieker wordt het niet) is het uitkijken geblazen voor iedereen met een slecht geweten en de daarbij behorend gedrag.

Future Attribute Screening Technology (FAST), a US Department of Homeland Security (DHS) programme designed to spot people who are intending to commit a terrorist act, has in the past few months completed its first round of field tests (…).

Hartslag, oogopslag, zweet – alle fysieke processen die een leugendetector ook waarneemt, maar dan zonder contact: dat is FAST in een notendop. In een gecontroleerde lab-setting doet het systeem het heel aardig, nu nog om het eggie. En hoe dat te testen, is een grote uitdaging. Want individuen vragen om langs het systeem te wandelen met destructieve gedachten of een opdracht  om een vliegveld op te blazen, is wat anders dan een terrorist met de werkelijke overtuiging.

Nog maar te zwijgen over de vraag of er objectief waarneembare, fysieke uitingen van de wens zijn om anderen ernstig leed toe te brengen. De geschiedenis staat bol van ernstig verwarde geesten die koel en gecontroleerd de meest verschrikkelijke daden hebben gepleegd. Zonder zweetdruppeltjes op het voorhoofd of een verhoogde bloeddruk. FAST lijkt dus vooral gevaarlijk voor mensen met vliegangst en pleinvrees – hun paniekaanvallen zouden het systeem wel eens volledig over de rooie kunnen jagen. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.