Hoe word ik journalist in een paar tools?

Als we presidenten willen laten struikelen, volgen we het geld. Voor de rest moet je als journalist vooral met je poten in de modder staan. Mobiel dus – on the road. Dan is een smartphone niet onmisbaar (we kunnen nog best werken met een notitieblokje, volgens mij), wel handig. Welke tools helpen dan? Met andere worden: welke tools vergemakkelijken je werk, versnellen het delen van informatie of verrijken datgene wat je ter plaatse ziet?

Audioboo is een ideale tool voor het hele, snelle nieuws. Nieuws dat zo snel is, dat we geen tijd hebben om het uit te typen. Dus: we komen aan, zien het gebeuren en moeten er wat mee. We willen nu een reactie van omstanders en/of betrokkenen. Het programma knal je gratis op je telefoon, Audioboo knalt de opgenomen audio gratis op een site en daar haalt jouw eindredacteur het vervolgens  (inclusief embaddable player) weer vanaf. Met Audioboo ben je radioverslaggever in no time.

Maar we willen geen audio, laffe dakhaas, we willen video! Natuurlijk kan je een account aanmaken bij Qik (live video op jouw blog) of Ustream (idem dito). Maar ik wens je veel succes. Een brandje a la Moerdijk, met het laatste open wifi punt dat in vlammen opgaat, kun je dat natuurlijk gevoegelijk aan je laarzen lappen. 3G is te traag en met al die concurrenten om je heen kan je een beetje fatsoenlijke verbinding wel vergeten. Gevolg: TIA-opwekkende beelden op postzegel formaat. Doe dus niet zo eigenwijs, film met je standaard camera filmpjes en twitter ze naar je thuisredactie. Kan even duren, maar hé: dan hebben ze wel beeld (en met een beetje up to date smartphone zelfs in HD).

De beelden monteer je natuurlijk eerst even online op je laptop om ze vervolgens door te sturen naar de redactie. Maar dat spreekt voor zich (en telt dus niet mee).

En als je dan toch in Moerdijk staat en al jouw collega’s vergapen zich aan de brand, misschien is het dan handig als jij wel even contact legt met omwonenden om te vragen of ze weten wat ze moeten doen, of ze zich zorgen baren over de ontwikkelingen, wat hun vragen zijn die jij voor hen kan beantwoorden (wat is een journalist anders dan een doorgeefluik?)? Een kaart met daarop de laatste tweets zou kunnen helpen. Je zoekt naar tweets in de directe omgeving van de rampplaats, zoekt via Twitter contact, spreekt af om elkaar even te bellen en … voila: jij hebt wel input van de mensen die het allemaal raakt. Laat die andere gasten zich maar aan de brand vergapen. Ja toch?

En alles wat je online erbij zoekt om straks een verhaal over te schrijven, sla je even op om later terug te lezen. Jouw eindredacteur kan meelezen en zet vanaf de redactie natuurlijk ook linkjes in jouw systeem en haalt er linkjes uit voor de online productie die je vanuit jouw auto maakt. En al je werk houd je niet op je computer (dommie!), maar sla je netjes op in je Dropbox file. Want als die auto vlam vat met jouw laptoppie er in (of de douane haalt jouw computer door het röntgenapparaat en plots kan-ie daar toch niet zo goed tegen), dan zou het fijn zijn als de gegevens er op gewoon terug te vinden zijn. Zonder hulp van een duur betaalde ICT-technicus, dat is.

En nu van je luie reet en aan de slag. O ja, als je een Android hebt (zoals ik), surf dan even naar de Android Market, log in en zoek de beste apps uit. Zet ze met je computer op je mobiel. Zonder snoertjes, zonder allerlei andere verbindingen. Gewoon, via de cloud. Of de iPhone dat ook kan, interesseert me geen reet. Ik heb er geen. Succes! <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.