Troebel water

Blackwater achter geheime missies in Pakistan, weet The Nation. Een nieuwe politieke rel in de maak? Het nieuws is een week oud – de stilte oorverdovend. 

De huurlingen van Blackwater zijn geen onbekende in Irak en Afghanistan. Ze al vanaf 2001 actief langs de Afghaans-Pakistaande grens, in opdracht van de CIA, weet The Nation. Ingezet voor lastige klussen, waaronder het plannen van diep geheime snatch & grabs missies. Doel: het uitschakelen en vermoorden van vermoedelijke Al Qiada-leden en het verzamelen van gevoelige en kostbare informatie.

Medewerkers van het bedrijf, gerund door oud-SEAL lid Eric Prince (Nederlandse moeder), zouden ook betrokken zijn bij het ‘begeleiden’  van onbemande vliegtuigen (zogenoemde drones) die momenteel posities van terroristen in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan bombarderen. Sinds het aantreden van Obama zijn daarvan al meer vluchten uitgevoerd dan onder de regering Bush. Blackwater zelf ontkent trouwens in Pakistan aanwezig te zijn. Er zou slechts één medewerkers logistiek in het land zijn.

De nieuwswaarde van het Nation-onderzoek zit ‘m in ‘Pakistan’ en ‘snatch & grabs’. Amerika heeft officieel niks te zoeken in Pakistan. De Pakistaanse regering zegt zelf de strijd met Al Qaida aan te binden. Zijn er dan losgeslagen Blackwater-huurlingen in Pakistan bezig met een vuile oorlog? Nee, zegt de anonieme bron in het nation-artikel: ‘It’s the Blackwater SELECT people that have and continue to plan these types of operations because the’re the only people that know how and they went where the money was. It’s not trigger-happy fucks, like some of the PSD guys. these are not people that believe that Barack Obama is a socialist, these are not people that kill innocent civilians. They’re very good at what they do.’ Klinkt als een goede deal voor Obama: kwaliteit voor een scherpe prijs en als het mislukt, kun je er afstand van nemen.

Deze zogenoemde snatch & grab-acties al in juni 2009 zijn geëidnigd, toen nog onder verantwoordelijkheid van de CIA. Opvallend is ook dat de Blackwater-specialisten acties zouden voorbereiden in Oezbekistan. De anonieme bron in het artikel zegt hierover: “That piqued my curiosity and really worries me because I don’t know if you notices but I was never told we are at war with Uzbekistan.” Overigens veranderde Blackwater haar naam dit jaar nog in Xe Servies and US Training Center.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.