Open Data over en apps voor Nederland

Twee weken geleden (oud nieuws) won Visitory de Apps voor Nederland-wedstrijd. de app toont filmpjes op je smartphone die ooit zijn opgenomen op de plek waar je op dat moment staat. Dus binnenstad Leiden? Een filmpje van het Rapenburg! De Flevopolder? Juist: de drooglegging in krakend zwart-wit. Zo leuk dat ik de app natuurlijk direct wilde hebben, maar dat kan nog niet. De wedstrijd is net afgesloten (26 januari – oud nieuws) en de app ligt nog niet in de iPhone Store. Jammer. Jammer ook dat de wedstrijd vol-le-dig langs mij heen is gegaan. En dat is een verwijt – vooral aan mijzelf.

De wedstrijd is namelijk ontzettend leuk en door de overheid georganiseerd. Diezelfde overheid is druk bezig databestanden te openen. Dat kan door grote hoeveelheden data op internet te pleuren, dat kan ook door er een wedstrijd van te maken. De apps die dat oplevert deel je weer met het grote publiek. Klasse! Dat verdient natuurlijk meer aandacht en misschien ook wel van de drie opdrachtgevende ministeries: Binnenlandse Zaken, Onderwijs en Economie. Een keer zo’n wedstrijd is goedkoop – beleid ten aanzien van Open Data levert waarschijnlijk meer op dan mijn complimenten – dan gaan we echt innoveren. Want voorbeelden zat van toepassingen die al met open data zijn gemaakt. U kunt ze ook volgen: @opendatanl. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.