SG Algemene Zaken lekte uit For-Your-Eyes-Only-brief

Inlichtingen van veiligheidsdiensten komen samen bij een coördinator I&V op AZ. Die speelde in 2003 informatie uit een for-your-eyes-only-brief door aan Wouter Bos om diens mening over Irak ‘te beïnvloeden’.

Wouter Bos kreeg tijdens de kabinetsonderhandleingen in februari 2003 bezoek van coördinator Inlichtingen en Veiligheid (I&V) Visser, tevens vice secretaris-generaal Algemene Zaken. Hij probeerde in 2003 Bos ervan te overtuigen ‘dat zij beschikking hadden over inlichtingen die er op wezen dat er sprake was van aanwezigheid van MVW in Irak’. De inlichtingen zouden van een bron afkomstig zijn uit de omgeving van Saddam Hoessein.

Dat vertelde Wouter Bos de commissie Davids op 9 juli 2009. Zij hadden hem op ‘tamelijk indringende wijze geprobeerd’ te overtuigens van Hoesseins mogelijkheden met MVW (Davids, pag. 320-321). 

De PvdA, vond de coördinator, mocht deze informatie hebben omdat zo alle partijen, betrokken bij de kabinetsvorming, eenzelfde informatiepositie kregen. Dus ook de ChristenUnie zou je zeggen, hoewel dat niet in het rapport van de commissie Davids staat.[zie reacties] Visser vond dat de PvdA soweiso de informatie mocht inzien omdat de partij ook in de commissie ‘Stiekem’ zat – de commissie van (een selecte groep) fractieleiders uit de Tweede Kamer die regelmatig in het geheim te horen krijgen over het functioneren van de Nederlandse geheime diensten. 

De inlichtingen die Visser toen aan Bos verstrekte, kwamen uit de for-you-eyes-only-brief die de Britten (MI5 en MI6) niet via de inlichtingendiensten AIVD en MIVD, maar direct aan Balkenende stuurde. Daar waren twee exemplaren van die ook weer terug moesten naar de Briste ambassade in Den Haag.

‘Onwenselijk’, oordeelt Davids deze gang van zaken. Visser heeft zonder enige kennis van (inlichtingen) zaken selectief uit buitenlandse rapporten zitten vissen en vervolgens aan deze en gene rond gedeeld. Waarom? ‘(…) de Commissie  [kan] zich niet aan de indruk onttrekken dat deze wijze van informatieverstrekking primair tot doel had het politieke standpunt van fractievoorzitter van de PvdA Bos te beïnvloeden.’ <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.