Geheime dienst Iran ondervraagt BBC-verslaggever in Londen. Met Skype

Internet bevrijdt. Het geeft massa’s onderdrukten toegang tot informatie over mogelijkheden zichzelf te bevrijden. Internet is de  killer app voor vrijheidsstrijders. Vergeet de AK-47, web 2.0 is your weapon of choice. Als we de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton en haar Nederlandse collega Rosenthal mogen geloven tenminste. Daarom ontwikkelen het State Department en Buitenlandse Zaken apps die dissidenten moet helpen het nationale intranet van bijvoorbeeld Iran of Birma te omzeilen en zich vrij op internet te kunnen begeven.

Evgeny Morozov noemt dit The Net Delusion. En terecht. Internet is geen killer app om de doodeenvoudige reden dat totalitaire  regimes ook leren. Zoals Iran. Het land is hard op weg een hallal internet te bouwen waaruit Iraniers niet meer kunnen ontsnappen; een national intranet. Wat niet betekent dat het regime haar invloed beperkt tot ingezetenen. Afgelopen week bereikte de Iraanse geheime dienst een voorlopig dieptepunt door een verhoor van een BBC verslaggever in Londen. Hij werd online ondervraagd door de nationale geheime dienst.

Huh?

De Iraanse geheime dienst had een familielid van de verslaggever, woonachtig in Iran opgepakt en dwong haar contact te zoeken met de BBC-verslaggever. Zo opende de geheime dienst een communicatiekanaal via internet en vergroot het regime haar invloedssfeer voorbij nationale grenzen. Ze gijzelt familieleden, dwingt hen contact te leggen via internet en zet hen zo onder druk.Niets nieuws natuurlijk. Thuisblijvers zijn door totalitaire regimes altijd al dankbaar aangegrepen om invloed op dissidenten in exil uit te oefenen. Met internet gaat het sneller, directer en totaler.

De vraag is hoe vaak dit gebeurt. Hoeveel journalisten worden op dez manier via internet benaderd door geheime diensten van dictatoriale regimes? En: hoe bescherm je je daartegen? Zo bezien blijkt internet inderdaad een killer app: niet alleen voor dissidenten die moedig strijden tegen totalitaire regimes. Ook voor de totalitaire regimes die strijden tegen dissidenten en met internet een hele handige tool hebben om zelfs buiten hun directe invloedssfeer zich te laten gelden. `In dit geval staat het in de strijd Iran-dissidenten dus 1-1. En dat is bijzonder triest en zorgwekkend. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.