Aftreden van Cohen in De Volkskrant ~ nu met links

AANVULLING – Nu met link naar de verklaring die Cohen heeft afgelegd

Het aftreden van Job Cohen brengt De Volkskrant urgent. En terecht. Als de voorman van de PvdA na felle kritiek zijn knopen telt en opstapt, is dat ook groot nieuws. Dus volgt een stukje waarin zijn vertrek wordt gebroken. Op de site. De krant is namelijk al verschenen en de nieuwe is er morgen pas weer. Het eerste dat aan het bericht opvalt? Geen enkele link. Tenminste: niet om 15:42 (moment van schrijven). Dat tijdstip is van belang, want de pagina wordt elke vijf minuten ververst – het is een VK URGENT bericht, vandaar.

Wat niet is, kan nog komen, feit is dat de Volkskrant een broertje dood lijkt te hebben aan het verrijken van haar eigen berichten met relevante links die iets meer over de achtergrond van het nieuws kunnen vertellen. Die ertoe bijdragen dat de lezer zelf ook nog eens kan speuren en, belangrijker, die lezer op het spoor zet van andere interessante content. Van de krant zelf, uiteraard. Hoe had het dan wel gekund? Nogmaals het bericht, maar dan met links(suggesties). Ik heb ze gemakshalve rood gemaakt.

Job Cohen treedt af als fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid. Hij blijft ook niet aan als Kamerlid, en stopt (dus) als politiek leider van de partij. Dat is vandaag bekendgemaakt door de PvdA.

Cohen zegt in een toelichting te hebben willen bijdragen aan een fatsoenlijke samenleving maar dat hij er onvoldoende in is geslaagd ‘in de politieke en mediawerkelijkheid van ‘Den Haag’ de weg naar deze fatsoenlijke samenleving geloofwaardig voor het voetlicht te brengen’.  Later vanmiddag licht Cohen zijn besluit toe op het partijkantoor in Amsterdam.

Cohen was fractieleider sinds 2010, toen hij Wouter Bos opvolgde. Bij de laatste verkiezingen, die van juni 2010, haalde de partij net niet genoeg zetels om de grootste te worden in de Tweede Kamer. Ook in de daaropvolgende formatiegesprekken lukte het niet tot een akkoord te komen met die andere grote winnaar van de verkiezingen: de VVD. (De PvdA had de PVV – die ook veel zetels won – van tevoren al uitgesloten als coalitiepartner)

Met name de voorbije week was er veel kritiek op Cohen en diens functioneren als partijleider. Na een interview van Cohen en partijvoorzitter Spekman in dagblad Trouw, waarin beide zeiden dat de partij veel gemeen heeft met de SP, lekte een kritische mail van Kamerlid Frans Timmermans uit. Ook zou een groot deel van de fractie geen vertrouwen meer hebben in Cohen als fractieleider van de Partij van de Arbeid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.