Terroristen opgespoord met complexe algoritmen in het diepe web

Verborgen in de diepe spelonken van internet overleggen jihadisten over nieuwe aanslagen. Verborgen voor zoekmachines en de sterke arm wanen ze zich onzichtbaar, onhoorbaar, onopgemerkt. Aan die betrekkelijke veiligheid is nu een einde gekomen.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Amerikaanse wetenschappers (American Association for the Advancement of Science) presenteerde Hsinchun Chen (Universiteit van Arizona) een algoritme – SIR genoemd. Het algoritme is gebaseerd op wiskunde gebruikt in de epidemologie. Want, beweert Chen, de idee van een zelfmoordaanslag is besmettelijk en in 2 van de 10.000 leidt dat ook daadwerkelijk tot een poging zichzelf op te blazen.

SIR is ontwikkeld door The Dark Web Project. Opgericht na de aanslagen van 9/11 onderzoeken wetenschappers naar het nut en de meerwaarde van artificiële intelligentie in de bestrijding van terrorisme (al dan niet op internet). Onderzoekers doken daarvoor diep het web in – in dat gedeelte dat door reguliere zoekmachines niet wordt geïndexeerd en waar deze dus ook niet zoeken.

Dat diepe web zou vijfhonderd keer groter zijn dan het reguliere of ‘oppervlakkige’ web. Diep ‘weggedoken’ in het web zouden 50.000 sites ontmoetingsplekken voor extremisten zijn, aldus wetenschappers uit Arizona. De data is, op aanvraag, voor onderzoekers toegankelijk. Volgens eigen zeggen is het de grootste verzameling extremistische sites in de wetenschappelijke wereld. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.