Wat voor nieuwstype ben jij eigenlijk?

Andrew Phelps schreef een leuk artikel op de (uitstekende) Nieman Journalism Lab-site: soms komt nieuws van plekken waar je dat het minst (of gewoon: niet) verwacht. Je leest je tweets, mail of werkt je Facebook-pagina bij en, plop!, daar staat ineens iets wat je (hevig) interesseert en je nog niet wist.

Phelps baseert zijn artikel op onderzoek van Borchuluun Yadamsuren die haar onderzoek weer baseerde op de uses and gratifications-these van Denis McQuail. Idee achter die these is dat mensen nieuws lezen met een reden – op basis van die reden kan je onderscheid maken tussen vier ‘nieuwstypen’:

De avid news reader die tien keer per dag honderd nieuwssites afstruint om te voorkomen dat hij/zij nieuws mist. De news avoiders die zich van het nieuws hebben afgekeerd. De news encounterers die zoeken, noch ontwijken en geen vaste patronen van nieuwsconsumptie hebben. En ten slotte de crowd surfers: zij vertrouwen niet de journalisten, maar de massa. Ze beginnen hun nieuwsbehoefte op Reddit, Techmeme of Listorious.

Ik was een honderd procent news reader, maar er sluipt steeds meer een crowd surfer in mij. Ik wil steeds vaker weten wat die massa op internet ergens van vindt. Ik loop steeds vaker achter de Grote Gemene Deler aan en combineer dat met klassieke nieuwsbronnen – wezenlijk niet anders dan een integraal onderdeel van die crowd. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.