Vooruitblik 2012: Occupy+Anonymus=grote problemen

Wat als Occupy en Anonymus de krachten bundelen? Het Amerikaanse McAfee houdt er ernstig rekening mee. Niet gek – zij moeten immers beveiliging verkopen. Toch hebben ze een punt. De belangrijkste zegening van dit jaar voor veel ministeries van Binnenlandse Veiligheid is de (ideologische?) scheiding tussen beide fysieke bezetting en virtuele inbraak. Want hoe moet je je weren tegen een gecombineerde aanval?

Er zijn talloze scenario’s denkbaar waarbij het wegspelen van mensen die deelnemen aan een sit in niet genoeg is omdat tegenmaatregelen van actievoerders in een virtuele domein zijn genomen. Een station bezetten is een mogelijkheid, zorgen dat ook de seinen niet meer werken maakt de bestrijding van de bezetting een stuk lastiger. Het Beursplein betenten kan met een flinke waterstraal nog worden tegengegaan. Een inbraak in de software van beurshandelaren als de straal te nat en koud dreigt te worden, veroorzaakt ernstiger problemen. Of een demonstratie van Greenpeace bij de hekken van Shell, die plots opengaan omdat ze zijn gehackt.

Enfin: scenario’s genoeg om de fysieke aan de virtuele ruimte te koppelen en allemaal in het voordeel van actievoerders. Want een (officiele) cyberstrategie heeft de Nederlandse overheid (nog) niet. Een gecombineerde Occupy en Anonymus zou in 2012 wel eens tot een gelijkwaardiger ‘strijd’ tussen partijen (lees: demonstranten en overheid) kunnen leiden. Full disclosure: ik hoop het niet. Ik weet niet of iedereen beseft welke kracht daarvan uit kan gaan – en welke schade je erdoor kunt veroorzaken. Zowel aan de preventieve kant van de staat als aan de actievoerende kant van demonstranten. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.