Rating agency-politics

Hoe kwalijk is het als rating agencies politici dwingen ‘noodzakelijke stappen’ te nemen? Niet, beweert Simone Foxman van Busniess Insider |  Money Game in een antwoord op mijn mail. Daarin de vraag of rating agencies niet zo langzamerhand een politieke macht zijn. Haar analyse van de waarschuwing om ook de Nederlandse AAA-status naar beneden bij te stellen is overtuigend en elegant in haar eenvoud: het is een signaal an de ECB om politiek en fiscaal door te pakken. Ja, geeft Foxman toe, rating agencies zijn ‘politieke vehikels’.

The U.S. downgrade in August suggested that, too. And if this is where they’re headed the financial industry and world leaders need to reassess the way they treat agencies. In this case, it might not be all bad—this could be the match that puts a fire under EU leaders to make truly worthwhile progress this Friday (I have previously said I didn’t think they would). Then again, maybe not.

Probleem is: wie bepaalt wat er precies moet gebeuren? En wat vervolgens goed is? Vaststaat dat Nederland de komende negentig dagen op de strafbank zit. En Simone Foxman heeft daar geen moeite mee. Daarom de vervolgvraag: is wat goed en kwaad is geen politieke vraag in plaats van een besluit, gemaakt binnen een rating agency? <<

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.