Opsporing en vervolging van geschonden auteursrecht internet: follow the money

[youtube=http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=1mVLx8AtEsk&feature=endscreen]

_

08DEC2011 — Geen keiharde handhaving van auteursrechten met verregaande, ondemocratische  consequenties voor betrokkenen (zoals in ACTA wordt voorgesteld), maar een follow the money-principe. Met andere woorden: maak jacht op sites die zijn opgericht om het auteursrecht te schaden, maar laat andere, individuele en incidentele schendingen voor wat ze zijn. Dat is de kern van het Wyden/Issa wetsvoorstel dat, geheel in lijn met internet, op een internetsite, voor iedereen toegankelijk, vandaag is gepresenteerd.

Wyden en Issa gaan met hun voorstel in tegen een internationaal verdrag (ACTA) waarover de Tweede Kamer in frontale botsing met minister van Economische Zaken Maxime Verhagen is gekomen. Het follow-the-money-principe is bijzonder elegant vanwege de presentatie (maximaal transparant, iedereen mag meedenken en meeschrijven) en omdat het in de opsporing van schendingen van auteursrechten gebruik maakt van internet zelf:

The most effective way to fight hard-to-prosecute online perpetrators is to “follow the money.” It costs real money to host large volumes of content and buy bandwidth to serve a large user base. If websites can’t make money – through payments from either users or advertisers – it’s hard to see how they can operate on a substantial scale. In short, the ability to cut off a site’s revenue would be a very powerful and effective enforcement tool.

Het idee moet de echte slechteriken ‘verstikken’. Na identificatie van sites die grof geld verdienen aan het overtreden van auteursrechten, moet hun toegang tot de fondsen die ze daarmee verdienen en van reclame-opbrengsten die ze krijgen, worden afgesneden. Interessant is de rol van de Internationale handelsorganisatie (onderdeel van het IMF) in deze. Zij zijn in het voorstel van beide Amerikanen een toetsend orgaan voor de vraag of te maken is met grove schending van het auteursrecht of sprake is van petty theft. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.