D66 wil ACTA-stukken openbaar, maar biedt Verhagen escape

Minister Verhagen houdt documenten inzake ACTA geheim. Nu eist een Kamermeerderheid de stukken op te geven, maar wordt door de beste bedoelingen van een D66-lid de voet dwars gezet. 

“Minister Verhagen wil de onderhandelingsdocumenten rond het controversiële verdrag ACTA geheim houden”, meldt Bits of Freedom (BOF). “Kunnen die stukken het daglicht soms niet verdragen?” Een wat populistische vraag, maar in essentie wel de enige juiste, denk ik. Verhagen blijft trouwens weigeren – de stukken blijven achter gesloten deuren. Verhoeven (D66) weet sinds 7 december 2011 een Kamermeerderheid achter zich: die wil de minister nu dwingen de stukken te openbaren.

Maar, hoe cynisch, een partijgenoot zet hem de voet dwars.

ACTA regelt anti-piraterij op internet en rond het document gonst het van de geruchten. Zo zou er een three strikes out-bepaling instaan. Wie zich driemaal schuldig maakt aan overtreding van intellectuele eigendomsrechten (de vraag is: welke), kan van internet worden geweerd. Die bepaling en de geheimzinnigheid omtrent de stukken leidden al tot een rechtsgang naar het Europese Hof door Sophie in ‘t Veld (D66), lid van het Europese Parlement en Raad van Advies van BOF. En, hoe slim, is dat een belangrijk reden voor Verhagen omd e stukken niet aan de Kamer te geven. Ze zijn niet van Nederland en onderdeel van een rechtzaak. Schrijft de minister in een brief aan de [PDF] Kamer.

Ik schreef eerder een betoog waarom de stukken wel openbaar moeten zijn: het is de essentie van internet. Dat auteursrechten moeten worden beschermd, staat niet buiten kijf. Vorige week schreef ik dat individuen zich op internet moeiteloos kunnen losmaken van grenzen, maar dat staten hen nog wel op klassieke wijze proberen te disciplineren: met nationaal recht en waar dat niet toereikend is, internationale verdragen. Inclusief 19de eeuws-aandoende geheime clausules. Ik noemde Verhagen het equivalent van die ‘oude beschaving’ en Sophie in ‘t Veld/BOF de ‘nieuwe’.  En beide komen, ook deze week, met elkaar in botsing. En hoe cynisch, is Verhagen de enige die van die botsing profijt heeft. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.