Drie kanttekeningen bij een verloren finale

Uitgaan van je eigen kracht, doen waar je voor gekomen bent en vooral jezelf blijven. Zelden waren commentatoren en Bert van Marwijk het meer met elkaar eens dan de dagen voor de finale. Nu staan we met lege handen. Wat zegt dat over de gevolgde strategie?Drie, puntsgewijze, opmerkingen.

Uitgaan van je eigen kracht: Als coaches dat zeggen, houd ik mijn hart altijd vast. Voetbal, net als zoveel teamsporten, is een complex, adaptief systeem. Wie alleen uitgaat van zijn eigen kracht, houd te weinig rekening met zijn tegenstander. Aanpassingsvermogen is de sleutel tot succes – rigide volgen van opdrachten zonder de reactie of speelwijze van de tegenstander in ogenschouw te nemen, is levensgevaarlijk. Met de huidige technologie is het ook eenvoudig om aangepast te spelen. Er is genoeg (beeld)materiaal om gedegen analyse van tegenstanders te maken en op hun speelwijze te anticiperen. Geen aantrekkelijk voetbal, geen resultaatvoetbal, maar adaptiefvoetbal – dat is de toekomst!

Doen waarvoor je bent gekomen: Je komt om de beker de winnen. Of: je komt om een bijdrage te leveren aan het team dat de beker wint. Of: je komt om naar eer, geweten en kunne de opdrachten uit te voeren waardoor je een bijdrage levert aan het team dat de beker wint. Of: je komt om over je eigen schaduw heen te springen, je aan te passen aan de eisen van de coach die jouw een opdracht geeft die in verhouding staat tot een groter geheel waardoor je een bijdrage levert aan een team dat de wereldbeker kan winnen. Je komt dus om je aan te passen. Of om naar de coach te luisteren. Of om de opdracht uit te voeren. Weet u nog waarom ze zijn gekomen?

Jezelf zijn: In tijden van liefde en oorlog is alles toegestaan. Voetbal is oorlog, ergo: in tijden van voetbal is alles toegestaan. Dus ook het spelen van een rol. Als dat is wat je nodig hebt, doe het! Had Van Persie zich maar ingebeeld Maradonna uit 1986 te zijn. Diens prachtige rush tegen de Britten … Was Nigel de Jong maar die ingebeelde koorknaap in plaats van de loose canon die probeerde met een karatetrap het borstbeen van Alonso te splijten … En was het Nederlands elftal maar die Europese supersterren die het zijn. Wees jezelf was gisteren een slecht advies: het Nederlands elftal was namelijk vooral nerveus. En dat droop er van alle kanten van af. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.