Eenvoudig podcasten voor bloggers (gratis)

Video is booming. Het is een peulenschil om video te maken, te delen en te embedden op internet. Audio is vreemd genoeg een stuk lastiger. Er zijn wel instant podcast programma’s (Audioboo is er een) maar daar kun je dan weer niet monteren. Je kunt natuurlijk mp3’s op de server van je blog knallen, maar echt ideaal is het allemaal niet. Nog een mogelijkheid: audio op YouTube. Mwah, het kan, maar YouTube is video – geen audio.

Mijn audio-probleem is opgelost sinds ik op Soundcloud stuitte. Bedoeld om muziek te delen, is de dienst prima geschikt om podcasts te maken. Je moet er wel een account aanmaken. Dat is gratis. En, groot voordeel ten opzichte van al die andere diensten, je kunt je podcasts vervolgens embedden bij WordPress. Stijl en kleur kan je helemaal naar je hand zetten. Ook fijn.

Nog een voordeel van Soundcloud – je kan met de site ook opnemen. Ik heb geen aparte opname apparatuur modig omdat in mijn laptop een hele aardige microfoon zit. En een beetje laptop heeft dat ook. Anders is het de moeite waard om voor een paar tientjes een externe microfoon aan te schaffen (check wel even of die in je laptop kan).

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/31658548″]

_

Uiteraard kan je bij Soundcloud ook reeds gemonteerde bestanden uploaden. Derde voordeel – je kan dit ook allemaal doen als je een smartphone hebt. Soundcloud is er zowel voor Android als iPhone. Gratis. En de geluidskwaliteit is echt heel behoorlijk. Bedenk wel dat het uploaden van audio via je mobiel veel tijd kost en mogelijk geld (internetbundel). Zoek dus een plek op met gratis wifi.

Even handig trucen: soms willen we een stukkie radio gebruiken in onze eigen podcast. Een stukkie podcast van een ander in die van ons. Hoe doe je dat? Heel eenvoudig. Ga naar de betreffende uitzending. Kopieer de url van het audiobestand (vaak eindigt dat op .mp3). Klik op ‘Upload’ in Soundcloud. Nu krijg je een dialoogvenster. Soundcloud vraagt aan jou het bestand dat je wilt uploaden wilt aanwijzen op jouw computer. Nu komt de grap. We wijzen dat bestand niet aan, maar plakken in dat dialoogvenster de url van het mp3-bestand en geven een enter. Soundcloud haalt de podcast nu binnen en het staat, embeddable en downloadable in jouw Soundcloud-collectie. Zoals deze briljante podcast van de BBC over de kunst van politieke verhalen (ge-Soundcloud van de BBC via bovenstaande route):

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/30056610″]

_

Met Soundcloud zijn we halverwege onze eerste schreden op het podcast pad. We hebben een platform waar we onze producten kunnen plaatsen en delen, nu nog een mogelijkheid om van ons ruwe materiaal een gelikt item te brouwen. Ook dat kan gratis – met Audacity en – online dus iets minder snel en mogelijk duur in verband met dataverkeer – Aviary Audio Editor. Audacity kost je een avondje studeren. Het is de investering in tijd die je bespaart door het gratis programma te gebruiken. Aviary Audio Editor ziet er gelikter uit en werkt sneller – alleen duurt het langer voordat je de bewerkte audio hebt  ge-upload. Zo zie je maar weer; alles heeft zijn prijs.

Nog snel wat algemene radiotips voor de beginner:

  1. Houd het KORT. Mik op een item van anderhalve minuut maximaal (luister maar eens naar een gemiddeld Radio 1-item. Dat is echt niet veel langer). Laat de mindblowing radiodocumentaire die ons allen de TV uit laat doen nog maar even uit je hoofd.
  2. Houd het spannend. Een goed item heeft meerdere lagen. Ik maakte ooit een item over het raden van het aantal pasta’s in een weckpot. Dat was een experiment over the wisdom of crowds. Het tellen van die pasta’s ‘sneed’ ik door de interviews die ik met mensen had over de vraag of zij meer vertrouwen hadden in een slim individu of een domme groep. De interviews waren saai, het tellen was saai – samen klonk het plots heel aardig.
  3. Houd het KORT (kan je niet genoeg benadrukken).
  4. Radio is geluid. Duh!, hoor ik je denken. Zorg er dus voor dat het geluid goed is. Luister terug als degene die je interviewt er nog is. Als het geluid dan tegenvalt, kan je het nogmaals doen. Je moet ook een beetje een bord voor je kop hebben om het soms drie, vier keer over te doen. Schaam je niet – benadruk bij degene die je spreekt dat het jou om kwaliteit gaat. Je wilt het goed doen, anders niet.
  5. Muziek. Punt 1: denk aan auteursrechten! Och hemel, denk toch aan de auteursrechten! Punt 2: muziek bepaalt de stemming. Het is als een verkeerde grap op een verkeerd feest, een scheet in de lift, je dronken moeder op jouw huisfeest – het kan allemaal goed gaan, maar het gaat vaker verkeerd. Wees dus heel erg voorzichtig met muziek. Als je muziek kiest – ZET HET DAN ONDER INTERVIEWS HEEL ERG STIL. Anders wordt je luisteraar knettergek.
  6. Houd het kort.

O ja – succes! <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.