Mexicaanse griep valt mee – dus gevaarlijk

Nu.nl had het geruststellende nieuws dat het wel meevalt met de dodelijkheid van de Mexicaanse griep. Veel mensen lezen alleen deze nieuwssite en zijn nu dus slecht geïnformeerd.

Een virus is gevaarlijk als het zich snel onder grote groepen weet te verspreiden. En, paradoxaal genoeg, moet een virus dat zich snel wil voortplanten voor de dragers dus niet zo gevaarlijk zijn.

De kans dat er ooit een ebola-pandemie uitbreekt, is dus vrij klein. Geïnfecteerde slachtoffers zijn te snel immobiel en overlijden te snel na infectie. Zo snel, dat ze nauwelijks nieuwe slachtoffers kunnen maken. Vanuit het wat macabere oogpunt van het virus is de mate waarin ze haar ‘gastheren en -vrouwen’ ombrengt dus geen goede strategie om succesvol voort te planten.

De mathematiek van een virus houdt hier rekening mee. De mate waarin een virus ‘succesvol’ is – zich weet voort te planten onder een grote groep mensen – is uitgedrukt in een getal: R0. R0 bestaat uit twee delen: 1) de ratio waarmee het virus elke dag nieuwe slachtoffers maakt (een positief getal) en 2) de tijd dat er tussen infectie en overlijden zit. Als R0 groter is dan 1 heeft een virus kans te overleven. Bij een Ro kleiner dan 1 sterft het uit. Volgens wetenschappers heeft de Mexicaanse griep momenteel een Ro van 1.16. Maar net genoeg om succesvol voort te planten dus.

Daarmee is de griep inderdaad minder dodelijk dan we denken. Maar juist daar zit het probleem. Het virus kan zich, omdat het niet zo gevaarlijk is, uiterst succesvol voortplanten. Het maakt nauwelijks slachtoffers en slachtoffers die het maakt, zijn in staat om nog lange tijd door te lopen en anderen te infecteren.

De mate waarin er dus doden vallen, zegt niet zoveel over het gevaar van de griep. De mate waarin dit virus zich kan ontwikkelen en aan kan passen aan mensen en medicijnen, wel. Nu.nl is dus te optimistisch. Het is nog even afwachten wat dit virus gaat doen en hoe goed maatregelen helpen om Ro naar beneden te krijgen. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.