[ElectionDeskUSA] Amerikaanse angst voor de ‘chrislam’

Eerlijk is eerlijk, je moet heel diep gaan om op een onderstroom van de Amerikaanse politieke opinie te stuiten waar commentatoren zich ernstige zorgen maken over de (onstuitbare?) opkomst van de chrislam – de (onvermijdelijke?) fusie van christendom en islam. Frank Gaffney is er één. Oprichter en directeur van hetCenter for Security Policy beschuldigde hij eerder deze maand gouverneur Chris Christie (New Jersey) van misprision of treason – het niet aangeven van staatsverraderlijke activiteiten aan een federale functionaris.

Christie had Sohail Mohammed, moslim, aangewezen als advocaat aan het Hooggerechtshof van New Jersey. En niet alleen de gouverneur Christie, ook anderen (niet bij name genoemd) moesten volgens Gaffney eens stevig wordenonderzocht. Hoe? Met een House Anti-American Activities Committee – een afgeleide van de House Un-American Activities Committee uit de jaren vijftig. Die commissie is beter bekend als de commissie-McCarthy.

Joseph McCarthy ontketende tijdens de jaren vijftig een ware heksenjacht op van communisme verdachte Amerikanen. Zijn commissie verhoorde en veroordeelde talloze Amerikaanse burgers, verdacht van banden met staatsvijand Soviet Unie. Die staatsvijand, claimt Gaffney, zijn nu moslims. Een curiositeit in de onderstroom van de Amerikaanse politieke cultuur? Niet als Gaffneys vrees voor de ‘moslimificatie’ wordt gevoed door een recent bezoek van GOP-kandidaat Herman Cain aan het All Dulles Area Muslim Society (ADAMS) Center, net buiten Washington DC.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Op2nar6TShU]

Cain ontmoette daar moslimleiders om te praten over zijn ‘belofte’ geen moslims in zijn regering te accepteren. Dat stuitte op zoveel verzet, dat hij die uitlating snel bijstelde: hij zou hen een speciale belofte van trouw laten afleggen. Ibrahim Hooper, commuinicatiedirecteur van de Council on American-Islamic Relationsreageerde fel:

Even post 9/11 you didn’t have this level of mainstreaming of anti-Muslim hate as you have now.

Cains bezoek was tot daaraan toe, maar het centrum waar hij met de moslimleiders sprak, weet Gaffney, is het hoofdkwartier van de Amerikaanse Moslim Broederschap. De imam van het centrum, Mohamed Magid, zou voorman zijn van het broederschap in Amerika. Maar dat zegt dezelfde man die ervan overtuigd is dat David Petraeus (CIA) aanhanger is van de sharia en rechter Elena Kagan (Hooggerechtshof) met het broederschap samenwerkt. Maar zet hem niet zomaar weg als dwaas: Gaffney is ook een goede vriend en adviseur van Michelle Bachmann en is een invloedrijke stem in rechts Amerika. Zijn complotdenken zullen we tijdens deze campagne dan ook in vele gedaanten en momenten tegenkomen. De Amerikaanse angst voor de chrislam zit diep. Heel diep. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.