Zonder lijk complotten te over

Dood zonder lichaam is nooit definitief. De Amerikanen hebben Osama bin Laden een zeemansgraf gegeven. Ze willen geen bedevaartsoord waar potentiële terroristen elkaar ontmoeten en wie weet, op nieuwe ideeën komen. Vandaar: boem is ho!, plons was water. Maar uren na de commando-actie roept de wereld om sluitender bewijs dan de particuliere overtuiging van DoD, Obama en direct betrokkenen. Naar goed juridische traditie: geen lijk, geen moord.

Met het zeemansgraf ‘begroeven’ de Amerikanen niet de complottheorieën, maar lijken ze daarmee te hebben gezaaid. De hardnekkigheid waarmee voor- en tegenstanders bijvoorbeeld Hitler in leven lieten, is daarvoor exemplarisch. Nog maar te zwijgen over de volksstammen die geloven in buitenaardse ‘lichamen’, opgeslagen in geheime hangars van de Amerikaanse luchtmacht. In dit geval ook geen lijken, wel een ‘verhaal’. Trouwens, zelfs als er lijken zijn – zoals in het geval van de doodgeschoten Kennedy – zijn de complotten niet van de lucht. Er is dus geen lijk nodig voor inspiratie.

Soms is het collectieve beeld van een persoon blijkbaar groter dan zijn werkelijke verschijning. De afdruk van een persoon (denk aan Che, Marx of Einstein) is iconisch. Osama is een baard, de glimlach, de verbeelding die niet kan worden uitgewist en daardoor steeds weer verhalen voedt. Want wat visueel afwezig is, houdt niet op te bestaan . Daar weten de Amerikanen na negen jaar zoeken alles van. En wat niet ophoudt te bestaan, kan natuurlijk nooit begraven. Sommigen mensen benaderen de onsterfelijkheid: Christus, buitenaardse wezens in New Mexico, Kennedy, Fortuyn, Osama bin Laden.

De ingrediënten voor een mooi verhaal zijn er in dit geval ook. Want hoe kan Osama honderd meter van een militaire academie een compound met muren van zes meter en drie verdiepingen betrekken (op een uur rijden van Islamabad)? Kan de Pakistaanse geheime dienst, in een land waarin alles te koop is, wetenschap over Osama’s whereabouts geheim houden? Ik geloof er geen klap van. Zonder lijk geen overtuigend bewijs tegen mijn complottheorie dat Bin Laden zichzelf heeft aangegeven en nu, 25 miljoen dollar rijker, geniet van zijn jacht in de Riviera. Baard eraf, kaakcorrectie, veertig maagden: in de hemel. Iedereen blij. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.