6 tips om makkelijk Wikileaks-nieuws te volgen

Eén promille van de 250 duizend documenten zijn nu verschenen. En het valt niet mee om al het nieuws eromheen op de voet te blijven volgen. Wie lukraak het net nog afsurft op zoek naar brekend nieuws, heeft er een dagtaak aan. Daarom: zes manieren om  snel, efficiënt en eenvoudig op de hoogte te blijven. En een video van Assange bij TED waarin hij zijn belang van onthullen nog eens uitlegt.

[1] Veel nieuws/artikelen/analyses/opinies worden via Twitter aangekondigd. Je kan de berichten zoeken en van die zoekopdracht een feed maken (zoals deze feeds over #cablegate en #wikileaks);

[2] Als we het dan toch over feeds hebben, maak er dan gewoon een bij Google News aan en importeer deze in bijvoorbeeld Feedly, Netvibes, iGoogle of BuzzBox;

[3] Wil je echt het gevoel van de ouderwetse telex die op de achtergrond elk moment een nieuw brekend bericht kan sturen? Ga dan naar Google Real Time en vindt wat er NU gebeurt met jouw zoekterm;

[4] Maar voor je het (t)weet heb je een dagtaak aan het selecteren van alle berichten. Paper.li biedt uitkomst. Zij hebben een Wikileaks krantje dat dagelijks de laatste tweets over Cablegate bij elkaar raapt. Foto’s, video’s, analyses, achterliggende artikelen, opinies en berichten die ik nog niet heb omschreven: je kan ze vinden in The Wikileaks Daily. De krant komt één keer per dag uit – je kan zelf timen wanneer je met een bakkie koffie de laatste stand van zaken even doorneemt;

[5]We zijn kuddedieren – wat anderen lezen en interessant vinden om te bewaren, vinden wij (vaak) ook interessant. Er zijn talloze online bookmarkprogramma’s waar mensen hun favoriete pagina’s opslaan. Delicious is er één, Digg een ander, Reddit een derde. Zoek op Wikileaks en lees wat anderen ook lazen. Dat maakt meepraten een stuk eenvoudiger.

[6] Voor de vergevorderden onder ons: maak zelf een tijdlijn van de verhaallijn. Ik heb er snel één gefrabiekt op basis van de Google News rss-feed.

[ted id=918]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.