Britse Brussel-interpretatie Nederlandse verkiezingen

De Britse Times ziet in de eerste Europese verkiezingen na het Griekse drama vooral een Nederlands signaal naar Brussel: zo niet.

De Grieken liegen jarenlang over hun tekorten, de rest van Europa mag bijspringen. Dat wil niemand. De Europese eisen aan het Nederlandse volk kostten volgens Times JPB het premierschap en het CDA de titel ‘Grootste Partij’.

This election represented a kind of grumbling rather than an emphatic rejection of European principles. Far-right parties periodically do well in certain elections, and then fall back as the grievance on which they play dies down. But the confusion of the result sends a very clear signal: the Dutch are united in finding the burdens of EU membership very uncomfortable.

Huh?Is de PvdA dan zo anti-EU? En de VVD? Natuurlijk: de PVV heeft een punt van Europa gemaakt, de SGP heeft een genetische weerzin tegen het Europese experiment. Dat doet hen denken aan het grote, Romeinse Rijk en dan slaat de schrik de fundamentalistische protestanten om het hart. Maar is deze uitkomst – dus ook de zetelwinst van D66 en GroenLinks (toch Eurofans te noemen) – een Nederlands signaal dat Europa haar grenzen heeft bereikt? De Times zoekt naarstig naar een verklaring en een betekenis voor de uitkomst van de Nederlandse verkiezingen. Wij blijven nog even dorzoeken. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.