H1N1 op internet

De jongens vallen in de risicogroep en krijgen binnenkort een vaccin tegen H1N1. Dan ga je toch wat speuren op internet. Daar moet ik me eerste voor een hoop onzin heen slaan. Hoe kan de overheid toch zo slecht communiceren? Dan zelf maar wat alternatieven op een rijtje gezet.

Wie een dagelijkse update over de Mexicaanse griep wil krijgen, kan de Grieprader op Twitter volgen. Daarop niet alleen informatie over vaccinatie of het aantal slachtoffers, ook grappige weetjes. Zo is Ajax boos op de KNVB. De voetbalbond gaat niet optreden tegen clubs die hun spelers wel hebben gevaccineerd, zij hebben dat namelijk niet gedaan, want overbodig. Dat vinden de Amsterdammers competitievervalsing.

De Amerikanen hebben een uitgebreide site over de swine flu (zij doen niet zo moeilijk over de naam). Elke week komen ze met zeer uitgebreide statistieken. Elk kind dat aan de griep overlijdt, is er natuurlijk één te veel. Amerika is ook echt een heel groot land met een hele grote populatie. Dus de absolute cijfers jagen weliswaar angst aan, maar moeten toch tegen de gehele populatie worden afgezet.

Ik heb al eens eerder geschreven over de Nationale Atlas Volksgezondheid. Ik snap werkelijk niet waarom het RIVM die niet veel meer uitvent. Maak er een aparte site van in plaats deze in de site van het RIVM te verstoppen. De atlas ontsluit op zeer toegankelijke wijze alle denkbare informatie over gezondheid in Nederland: de Q-koorts, wachtlijsten of de sociale cohesie per gemeente. En alles over de Mexicaanse griep, natuurlijk.

De virologie is een discipline van cijfers: EuroFlu levert die voor Europa, met elke week een bulletin met de laatste cijfers van alle Europese landen. Ook het European Centre for Diseaqse Prevention and Control heeft een kekke nieuwssite ingericht. Zij hebben tenminste wel rss feeds voor de griepliefhebber. Deze gaat over de Mexicaanse griep – kan je dus gratis in je feedreader plakken.

Ten slotte: de impact. H1N1 als politieke factor in het door griep geplaagde Oekraïne. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.