Buitenland kraakt mediacode koningshuis

Als de Nederlandse pers geen foto’s van de koninklijke familie mag plaatsen, is er nog altijd dat hele grote buitenland wat zich niets van de ‘ArVeeDee’ aantrekt. Wat dan?

De ArVeeDee is wel consequent: ook het machtige Amerikaanse persbureau AP is ‘gesommeerd’ om binnen 24 uur ‘beterschap’ te wensen en geen foto’s van de skivakantie in Argentinië van W.A. & Dochters te publiceren. Nederlandse media zijn aan de mediacode gehouden en daarom kregen Trouw, AD, Nu.nl en de GPD ook een sommatie in de bus.

Terecht? Ik ben jurist noch geïnteresseerd in de vakantie van onze koniklijke familie (niet in juridische, maar in sociaal-culturele betekenis van het woord familie). Maar ik proef hier toch een interessant verweer voor de Nederlandse media. Een verweer op historische gronden.

Wat we niet mogen berichten over het koningshuis, halen we al een tijdje uit het buitenland. Zo brak de Greet Hofmans-affaire in de buitenlandse pers nadat de verenigde Nederlandse hoofdredacteuren premier Drees bezwoeren hun journalisten niet toe te staan daar over te schrijven. ook de Lockheed-affaire vond haar genesis in het buitenland. En nu blijkt ook de waterdicht geachte mediacode stuk te lopen op Amerikaanse en Argentijnse fotografen met schijt aan gemaakte afspraken. Dat is nieuws – dus mag ook de Nederlandse pers de foto’s tonen die niet mogen worden getoond, maar toch zijn getoond.

Snapt u het nog? U moet even journalistiek denken en uw juridische bagage overboord zetten.

De overtreding is nieuws en nieuws is de raison d’etre van kranten. Als AP lustig fotografeert en publiceert, moeten ook Nederlandse kranten daar natuurlijk kond van doen. Ze kunnen er voor kiezen om de foto’s niet te laten zien, maar dat is vreemd. Ik wil als lezer natuurlijk wel weten welke foto’s ik niet mag zien. Want het nieuws zijn de verboden foto’s. En dat hebben de Nederlands ekranten gedaan: hun werk. Kan je hen dan verwijten dat ze de mediacode ovetreden? Als we in tijden van internet allemaal bij AP de foto’s hadden kunnen zien en zelfs op onze eigen blog kunnen zetten?

Wat gebeurt er eigenlijk als ik niet de foto’s op mijn blog laat zien, maar er wel naartoe link? Deze komen trouwens uit Argentinië zelf. Nu maar hopen dat de RVD mijn blog niet leest. Want hoe beloof je beterschap binnen 24 uur? Ik heb echt geen idee. Ik zou wel graag alvast in contact willen komen met een advocaat (in opleiding) die mij zou willen bijstaan in de komende paar weken. Rest mij de koninklijke familie uiteraard een prettige vakantie toe te wensen.[column voor www.publiekrecht.blogspot.com]<<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.