Land van Openbare Schandalen

Boem! Toen lag alles open. Amerika: het Land van de Openbare Schandalen. Want hoe erg ze ook hun tegenstanders behandelen, het wordt uiteindelijk altijd openbaar. En daar kunnen wij in Nederland nog een puntje aan zuigen met onze commissie Stiekem en Davids.

Washington en Langley lagen even heel dicht bij elkaar. Het bezoek van Obama aan de geheim agenten in Virginia leidde volgens insiders tot hilarische taferelen. Agenten wuifden met Obama’s boek en één vrouw droeg zelfs een manshoog portret van de eerste zwarte president dat ze graag gesigneerd wilde hebben. Een warm welkom voor de president die de beschermende deken van de organisatie aftrok en memo’s publiceerde waaruit bleek dat CIA-agenten niet een paar keer, maar minimaal 266 keer waterboarde.

Kranten, tijdschriften, bloggers: ze doken op het nieuws dat nu ook tastbaar is. Martelen is verboden, maar in de vele memo’s staan toch gruwelijke details over de ondervragingmethodiek van Amerikaanse geheim agenten. En die memo’s zijn nu voor iedereen in te zien. Wat we vermoedden, komt gewoon uit. De aandacht die de memo’s losmaken, lijkt zich vooral toe te spitsen op waterboarding volgens CQ-columnist Richard Conner een ‘noodzakelijk kwaad’ om het land tegen terroristen te beschermen. Daar kan je na wat beelden, ik poste ze eerder, anders over denken:

Maar waterboarden is slechts één van de ‘zetjes’ die verdachten nodig hebben om te gaan praten. Uren, dagen lang naakt staan, met de handen boven je hoofd en niet naar de wc mogen. Kou, slaapgebrek, te weinig eten en drinken. Slaan en schoppen, opsluiten in zeer kleine ruimten. De methoden reiken verder dan mijn fantasie. Nu kan iedereen ze lezen. Want hoe erg ook – in Amerika zijn weinig geheimen echt geheim. Ik ben benieuwd welke Nederlandse krant voor het eerst publiceert over straffe ondervragingen van de AIVD of MID. En zeg nou niet dat wij dat niet doen … <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.