[Sleutelstad] Gemeente lekt gegevens burgers en het nut van de kloof

Elke woensdag maak ik tussen 17.00 en 18.00 uur Nieuws071 bij Sleutelstad FM. Elke donderdag volgt een selectie van de onderwerpen. Deze week: lekkende gemeentesite en de kloof.

Tussen politici en burgers moet een zekere kloof bestaan om zo de kwaliteit van de democratie te maximeren, zegt Wouter Veenendaal, politicoloog aan de Universiteit Leiden. Hoe beter politici en burgers elkaar kennen en hoe persoonlijker de relaties die zij aangaan, hoe lastiger het is om keuzes voor het algemeen belang te maken. Een politieke paradox: want om te begrijpen wat burgers willen, moeten politici en burgers elkaar immers kennen. Als die relaties echter te close worden, onderzocht Veenendaal onder andere op het tropische eiland Sint Kitts, dan leidt de kwaliteit van beslissingen daar onder. De kloof heeft dus nut en volgens Veenendaal is daar zowel in de wetenschap als onder praktiserende politici, straks allemaal op pad om campagne te voeren, te weinig aandacht. Om te achterhalen wat burgers verwachten en willen, zouden sociale media en onderzoek nuttige intermediairs zijn. Persoonlijke relaties zijn belangrijk, maar zeker niet essentieel om te weten wat er in de stad speelt.

 

Lekken

De site van de gemeente stuurt gegevens van bezoekers door naar Facebook. Facebook registreert vervolgens wie welke pagina bezoekt en daarmee is volgens Annemieke Strijers (D66) de privacy van Leidenaren in het geding. Zij heeft begin april al Burgemeester & Wethouders gevraagd om opheldering. Ze wil weten of de gemeente op de hoogte is van de link met Facebook, waarom er een link bestaat en in hoeverre de veiligheid van de site en de gegevens van burgers in het geding zijn. D66 kwam achter de link tussen de lokettensite van de gemeente en Facebook door specialisten vanuit de partij. In 2011 schreef minister Donner aan de Kamer dat de beveiliging van overheidssites beter moet. Dat deed hij naar aanleiding Lektober – de actie van Webwereld die twee jaar geleden startte. De computersite toonde aan dat het slecht was gesteld met de bescherming van privacy van burgers door (lokale) overheden. Volgende week krijgt Strijers antwoord op haar vragen en blijkt in hoeverre Leidse burgers risico’s hebben gelopen tijdens hun bezoek aan de site van de gemeente.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.