Podcasts over en rond de overheid

De overheid (en adviesorganen) maakt ook podcasts waarin ambtenaren (en adviseurs) graag over hun werk vertellen. Elke podcast is een ingang voor het uitwerken van ideeën, opdoen van kennis en het optekenen van expertise. En: allemaal gratis.

In Vogelvlucht (WRR) spreekt host Shad Raouf met onderzoekers over henzelf, hun projecten of afgeronde projecten. De laatste, nummer 26 over Grip, is een aansporing voor het nieuwe kabinet om meer aandacht te hebben op het vermogen van burgers om hun eigen leven te kunnen inrichten en hun eigen lot kunnen bepalen. Mark Bovens en Will Tiemeijer vertellen over hun onderzoek dat ook online gelezen kan worden.

Impact in de polder is een podcast waarin Marnix Kluiters de polder doorkruist op zoek naar thema’s die de SER raken: van AI, burgerparticipatie tot de Zorgen van Jongeren (de laatste podcast). In een half uur word je bijgepraat over de thema’s waar de SER zich over buigt.

in De Wettenfabriek wordt wekelijks bericht over de actualiteit van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (al is de laatste podcast van 20 juli). Wat te denken van de actuele podcast over de nogal gevoelige spreidingswet? Daarin de staatssecretaris (Van der Burg), Dijksma (burgermeester van Utrecht) en Munneke, hoogleraar staatsrecht in Groningen.

Ook Defensie heeft een podcast — Samen Sterker. Een gewaagde opzet: de podcasts zijn lang (bijna een uur), daarin gesprekken met een (onbekende) militair over een specifiek aspect van zijn of haar functie. En daarvan zijn er ruim 80 verschenen.

Ten slotte het Ministerie van Binnenlandse Zaken die in de podcast Hallo Hannah ambtenaren over ethiek aan het woord laten. Hannah in de titel verwijst naar Hannah Arendt, de Duits/Amerikaanse filosofe (1906-1975) die schreef over de opkomst van het nazi-dom, over de geest, de mens, het heden en verleden en kunst. Maar ook de banaliteit van het kwaad, haar meest bekende werk over het proces-Eichman. De podcast heeft een lange aanloop/inleiding en is gemaakt door Haagse theatermakers. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.