#SvjUtrecht: Zet jezelf ‘AAN’

Onderzoek doen kost tijd en moeite. Veel werk kan echter uit handen worden genomen door slimme apps het werk voor ons te laten doen. Jij hoeft dan op het moment supreme alleen nog maar te selecteren.

Wetenschap / Wie onderzoekt, kan niet om de wetenschap heen. Vaak doe je onderzoek in een beperkt aantal domeinen (politiek; journalistiek & communicatie; sociale problemen; etc. enz.). Zet die domeinen ‘aan’ met Browzine — een gratis app die je eenvoudig toegang geeft tot heel veel wetenschappelijke tijdschriften en onderzoeken (in .pdf). Kijk hier hoe je dat doet.

Nieuwsbrieven / De nieuwsbrief is weer helemaal terug (voor degene die al een tijdje meeloopt – ze waren even juit de gratie). Profiteer daarvan! Ga naar GMail en maak direct een nieuw account aan om er nieuwsbrieven op binnen te laten komen. Blader eens in de wek even door je inbox, haal eruit wat je nodig hebt en gooi de rest weg (of laat staan). Maak er een gewoonte van om na bezoek van alle internetbronnen die nuttig waren meteen te kijken of ze een nieuwsbrief hebben. Hier een paar om mee te starten:

Programma gemist / Ik ben gek op TV kijken, maar kan niet alle talkshows of praatprogramma’s volgen: ze overlappen of duren me te lang. Dus heb ik een lijst in Twitter gemaakt, daarin de twitteraccount van programma’s die mij boeien. Vaak  zetten die elke dag fragmenten uit hun shows door — handig, want dan hoef ik niet alles te kijken.

Zoeken? Nee! Vind! / Stel, je wil zoeken met Google beperken tot een beperkt aantal sites (bijvoorbeeld: alle lokale media in jouw hyperlocal met een beetje gemeente en misschien nog wat leuke uitgaansgelegenheden), dan kan jezelf een zoekmachine maken (bij Google). De machine heeft een erg lelijke pagina, je krijgt eerst advertenties, maar dan geeft-ie al snel de resultaten weer van jouw zoektermen in de sites die jij hebt opgegeven. Zo heb ik een zoekmachine voor Nederlandse media met daarin de belangrijkste titels. De rest kan me gestolen worden.

Prachtig, de vijf ‘beste’ longreads van deze week.

(Wordt vervolgd)

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.