#PlottingAPath: Palingen

270 kiesmannen (en -vrouwen) heeft een kandidaat nodig om president van Amerika te worden. In totaal zijn er over 50 staten 538 te verdelen, dus leiden er vele wegen naar het Witte Huis. Het is zaak om het juiste pad te plotten. Aflevering 3: Palingen. 

270 kiesmannen (en -vrouwen) heeft een kandidaat nodig om president van Amerika te worden. In totaal zijn er over 50 staten 538 te verdelen, dus leiden er vele wegen naar het Witte Huis. Het is zaak om het juiste pad te plotten. Aflevering 3: Palingen. 

Peilingen zijn palingen, ze drukken hooguit de gevoelens van het moment uit. En dat Amerikaanse gevoelen is voor Trump momenteel zorgwekkend. Als we een aantal landelijke peilingen naast elkaar zetten (via 270towin.com) en de foutmarges van de peilingen meenemen, dan gaat Biden aan de leiding, inclusief de foutmarges.

In bovenstaande tabel zijn de peilingen en de foutmarges weergegeven. Daardoor ontstaan er per kandidaat drie datapunten: een positieve uitkomst (gemiddelde+foutmarge, de upper), een neutrale uitkomst (het gemiddelde) en een negatieve uitkomst (gemiddelde-foutmarge, de lower).

Voor Biden geredeneerd is het gunstig als zijn negatieve score hoger is dan de positieve score van Trump. Dan peilt Biden in het slechtste geval namelijk nog altijd beter dan in Trumps beste geval. U vindt die score in de kolom (B-)-(T+). Deze score valt lager uit dan de spreiding die u in de kolom B-T terugvindt — dit is het verschil tussen de gemiddelden van Biden en Trump, zonder rekening te houden met de foutmarges. Ten slotte is er een zeer gunstige score, namelijk het verschil tussen Bidens beste score (zijn gemiddelde plus de foutmarge) minus Trumps slechtste score (zijn gemiddelde minus de foutmarge).

Ik richt me de komende tijd op de kolom (B-)-(T+), waarin de negatieve score voor Biden wordt afgezet tegen de positieve score van Trump — de netto score (om er een naam aan te verbinden). Deze kolom is voor de landelijke peilingen, eenzelfde kolom met netto scores zal ik ook volgen in de swing staten. Slechts twee van de hier acht weergegeven organisaties scoren Biden netto slechter (landelijk) dan Trump: Rasmussen Reports (-1,0 procent) en The Hill/Harris X (-2,4 procent). Biden loopt momenteel volgens de ondervraagden in zes van de acht peilingen voor op Trump, zelfs in het minst gunstige geval.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.