Britten lichten nogmaals doopceel pers

De Britse Lords zijn op ramkoers met de regering-May. Maandag stemden zij in meerderheid voor een tweede Leveson-onderzoek naar het reilen en zeilen van de Britse pers. Het Britse parlement had in meerderheid een tweede onderzoek verworpen, maar is dus gepasseerd.

De Lords namen een motie aan die de regering oproept om drie onderwerpen nog eens nader onder de loep te nemen: het onwettelijke gedrag van kranten (lees: journalisten), zoals illegaal aftappen van telefoons, het misbruik van data door Facebook, Twitter en andere sociale media-platforms en de (innige) relatie tussen pers en politie.

Deze zogenoemde tweede fase van het Leveson-onderzoek (onder meer naar het illegale aftappen van telefoons) werd door May stopgezet, maar was een wens van Labour-MP Ed Miliband. Zijn motie om de tweede fase wel te starten, haalde het dus niet, de Lords gunnen hem die motie maandag dus wel.

Voorstanders van een nieuw onderzoek willen recht doen aan de slachtoffers van het phone hacking schandaal en aan de wijze waarop zijzelf door Britse media zijn bejegend. Tegenstanders vrezen dat het onderzoek leidt tot ingrepen in de persvrijheid door regulering. Dat argument heeft in het Britse parlement wel, maar in de House of Lords blijkbaar niet overtuigd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.