Opa en oma in het Witte Huis

Hillary Clinton (68) en Donald Trump (69) zijn de oudste presidentskandidaten sinds Bill Clinton in 1992 (toen 44 jaar) campagne voerde tegen de doen toen al 70-jarige George Bush Sr.. Eind van dit jaar kan Hillary hem opvolgen in het Witte Huis – op de leeftijd die de Clintons in 1992 de Republikeinse Bush voor de voeten wierpen: te oud.

Hillary Clinton (68) en Donald Trump (69) zijn de oudste presidentskandidaten sinds Bill Clinton in 1992 (toen 44 jaar) campagne voerde tegen de doen toen al 70-jarige George Bush Sr.. Eind van dit jaar kan Hillary hem opvolgen in het Witte Huis – op de leeftijd die de Clintons in 1992 de Republikeinse Bush voor de voeten wierpen: te oud.

Met 137 is het koppel Clinton/Trump het oudste koppel sinds 1992. Individueel zijn er kandidaten weliswaar ouder dan beide kandidaten nu (John McCain was in de race tegen Obama in 2008 zelfs 72), de koppels waren altijd jonger: Al Gore (toen 52) versus George Bush Jr. (Toen 54) waren in 2000 zelfs het jongste koppel met 106 jaar samen. Bush Jr. versus John Kerry in 2004 (samen 119) en Barack Obama versus John McCain in 2008 waren alle vier samen 119.

De leeftijd van de kandidaten is van belang. Beiden richten zich met name op jongeren. Sterker: hoe ouder de kandidaten, hoe jonger de aanhang. Tenminste, dat vermoedt het vaste panel politicologen van Cambridge University. Niet alleen Hillary Clinton (68) en Donald Trump (69), ook Bernie Sanders (nu 74) en Jeremy Corby (nu 66) kunnen rekenen op een jonge aanhang. Overigens pleit de verkiezing van Justin Trudeau (Canada, nu 44) tegen deze stelling.

De ‘wetmatigheid’ is dan ook een vermoeden, dat Clinton en Trump een nieuwe generatie proberen te paaien, staat vast. Volgens de Cambridge-politicologen negeren beide kandidaten de veertigers en vijftigers in het electoraat. Wat dat precies betekent, durft geen van hen te zeggen. Na de overwinning van Trump tasten ze niet volledig, maar toch ernstig in het duister. Dit hadden de modellen niet voorspeld. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.