Trump is een nazi – dat u het weet

Donald Trump glijdt langzaam onderuit in de polls, maar staat nog altijd fier aan kop in de strijd om de Republikeinse kandidatuur. Zo fier, dat andere kandidaten nu al wordt gevraagd of ze hem zouden steunen in een eventuele strijd tegen Hillary Clinton – de gedoodverfde kandidaat voor de Democraten.

Jeb Bush zegt ‘ja’. Voor hem is alles beter dan Clinton in het Witte Huis. En dat is een onhandige opmerking. Bush houdt er dus blijkbaar ernstig rekening mee dat niet hij, maar Trump de kandidaat voor de Republikeinen gaat worden. Niemand die deze aan zichzelf gegeven kiss of death overigens breeduit meet: Bush is klaar met zijn strijd. Hij is geen koning meer, maar slechts kingmaker of kingbreaker: hij kan nog bepalen wie de handschoen voor de Republikeinen mag opnemen.

Bush bewijst de zakenman een goede dienst met zijn impliciete aanmoediging. Hij had ook stellig kunnen beweren dat Trump helemaal niet gaat winnen en, sterker, daar zelfs nog een punt van in de campagne kunnen maken. John Kasich doet dat. Kasich is duidelijk: Trump is de nieuwe Adolf Hitler. Dat u het weet. Tijdens This Week (ABC) reageerde Kasich op de vraag of Trump de nominatie oppikt met een ferme ‘nee’:

“Somebody who divides this country here in the 21st century, who’s calling names of women and Muslims and Hispanics and mocking reporters, then says I didn’t do it but he did do it, it’s just not going to happen. And everybody needs to get over it and take a deep breath.”

Zijn laatste ad draait om een citaat van theoloog Martin Niemöller, een vurig tegenstander van het naziregime:

First they came for the Socialists, and I did not speak out—
Because I was not a Socialist.

Then they came for the Trade Unionists, and I did not speak out—
Because I was not a Trade Unionist.

Then they came for the Jews, and I did not speak out—
Because I was not a Jew.

Then they came for me—and there was no one left to speak for me.

Col. Tom Moe, Vietnam-veteraan, neemt de structuur van Niemöllers citaat over en zet het naar zijn eigen hand, als protest tegen het optreden van Donald Trump. Onbekend is waar het fragment is opgenomen of in welke context Moe het citaat van Niemöller heeft gebruikt. Nu is het eruit gelicht in een ad waarmee Kasich – verder kansloos in de peilingen – Trumps kandidatuur voor de Republikeinse Partij bemoeilijkt: een duidelijk andere strategie dan Jeb Bush. Mocht Bush overigens onverhoeds de kandidatuur binnenslepen, dan is de kans groot dat hij de volgelingen van Trump meekrijgt. Die kans heeft Kasich wel verkeken. Wie roept zijn aanhangers op om de man te steunen die hen heeft uitgemaakt voor nazi?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.