Lokale politiek is helemaal niet saai: geleerde lessen

36.000 bezoekers in de aanloop naar, 6.000 de dag na de verkiezingen en 2000 bezoekers tijdens de uitslagenavond: LD Politiek Live, het blog over d lokale politiek in Leiden, ‘werkte’. Het doel van live tv en artikelen in de krant was heel eenvoudig: kunnen we de lokale politiek goedkoop, eenvoudig, verhelderend en aantrekkelijk in beeld en schrift krijgen? Ja dus. Daar hebben we niet alleen een hoop lol aan beleefd, daar hebben we ook heel veel van geleerd. Aflevering 1: Locatie, locatie, locatie. 

Kranten willen graag experimenteren met video en live TV. En veel om het hand heeft dat niet. Google Hangouts On Air is een stabiel platform waarmee uitstekend TV kan worden gemaakt. De camera’s maken haarscherp beeld en zijn niet duur. En moderne laptops hebben weinig moeite om de stroom data te verwerken. Geluid is lastig en vereist extra aandacht, maar lastiger dan al deze techniek is de locatie. Vooral een locatie voor live streamen.

Er zijn namelijk weinig plekken waar genoeg uploadcapaciteit is. Downloaden kunnen we bijna overal razendsnel, maar video streamen stelt hogere, veel hogere eisen aan de internetverbinding. Wij moesten uitwijken naar een internetbedrijf omdat de redactie, onze vurig gewenste plek, simpelweg te traag was. Probleem is dat locaties met voldoende uploadcapaciteit niet altijd zo mooi ‘beelden’. Dat is belangrijk, want we maken wel video: het oog wil ook wat. Een witte muur op de achtergrond geeft al snel het idee dat de gast gegijzeld is. De belangrijkste eis voor een goede locatie bevindt zich op het snijpunt van een snelle internetverbinding en een mooie achtergrond. En van die snijpunten zijn er niet veel.

Het belang van een aantrekkelijk decor is ook ingegeven door het soort programma dat we maakten: Live Talk-TV is weinig dynamisch. Er staan mensen stil en praten. Talking heads. Er moet dus de nodige diepte in het beeld zitten. Dat vereist wat geëxperimenteer. Onze eerste uitzending miste diepte en daarop kregen we direct commentaar. Niet vreemd. Wij zijn weliswaar amateurs met TV, onze kijkers worden dagelijks verwend door hele goede, professionele televisie. Ze zijn ‘geschoold’ in een beeldtaal die wij nog niet spraken.

Advies

  • Let altijd eerst op de uploadsnelheid van locaties waarvan je gaat uitzenden;
  • Hoe verleidelijk ook, maar gebruik geen WiFi – dat is te instabiel;
  • Kijk naar vergelijkbare programma’s op TV en let goed op hun decor;
  • Hoe statischer het programma (talking heads), hoe belangrijker de achtergrond.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.