[Radio] Maatschappelijke stages, rookvrije pleinen en een nieuwe theetuin

Elke woensdag presenteer ik Nieuws 071 bij Sleutelstad FM. Elke donderdag verschijnen hier en op de site van het radiostation de geluidsfragmenten.

CDA Leiden wil maatschappelijke stages behouden | De coalitie van VVD en PvdA wil de maatschappelijke stages afschaffen. Dit tot groot ongenoegen van het CDA Leiden. ‘De stages hebben een pedagogisch en maatschappelijk belang’, weet Moniek van Sandick, raadslid van de partij. ‘Honderden leerlingen hebben een ander Leiden leren kennen.’ Zij wil van Burgemeester en Wethouders (B&W) weten wat de besturen van de scholen hebben besloten met de stages te doen. Nu de Den Haag de geldkraan dichtdraait, vreest Van Sandick een einde aan ‘de energie die de afgelopen jaren in de organisatie’ van de stages is gestoken. Het geld voor de stages is niet geoormerkt en zou in principe ook voor andere doeleinden kunnen worden aangemewend. Van Sandick wil graag, via B&W welke plannen de besturen nu hebben. Zij verwacht binnen zes weken -de reguliere termijn – een antwoord op haar vragen.

Longfonds wil Nederlandse schoolpleinen rookvrij | Roken bij jongeren is een groot probleem. Op 12-jarige leeftijd rookt ongeveer 15 procent van de jongeren. Dat percentage loopt op 15 jarige leeftijd al op richting de 40 procent; tweevijfde van de jongeren in die leeftijdscategorie rookt. Vanaf 1 januari 2014 gaat de leeftijd waarop je tabak mag kopen dan ook omhoog: van 16 naar 18 jaar. En als die minimumleeftijd waarop jongeren tabak mogen kopen omhoog gaat, dan is het vreemd, vindt Pieter Hiemstra, hoogleraar Celbiologie en Immunologie aan het LUMC, dat jongeren dan nog wel op het schoolplein mogen roken. ‘Het is voor jongeren heel moeilijk om de sociale druk om te roken, te weerstaan.’ Het groepje stoere jongens en meiden dat bij de rookplek samenklit, heeft op veel andere jongeren een grote aantrekkingskracht. Je moet roken om erbij te horen. Als de tabaksindustrie dan ook nog smaakjes in de sigaretten stopt om roken ‘lekker’ te maken, dan is volgens Hiemstra al snel de verleiding te groot. Rokende docenten (voorbeeldfunctie) en meer geld (bijbaantjes) doen volgens Hiemstra de rest. Vandaar zijn pleidooi om zo snel mogelijk de schoolpleinen in Leiden rookvrij te maken.

Duizendpoot opent nu ook theetuin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.