Jimmy Savile of de institutionele embedness van een media-schandaal

Excuus voor het lange citaat zonder context, maar laat u, met het woord ‘schandaal’ in uw achterhoofd, onderstaande keten van verantwoordelijkheid eens rustig op u inwerken:

Warring barons who kept crucial information to themselves, rigid management chains, and a director general in George Entwistle who lacked the means and the will to kick down departmental doors, combined to create chaos and confusion. In one telling moment, Stephen Mitchell, the deputy director of news, could offer “no convincing explanation” why he took the Newsnight programme off a list intended to flag up to management some element of reputational risk. If the BBC acted swiftly in replacing Peter Rippon, Newsnight’s editor, shifting Helen Boaden, the director of news, and announcing the retirement of her deputy, Mr Mitchell, one can only conclude it has taken a long time to clear the decks.

In een hoofdredactioneel commentaar fileert The Guardian de omgang met het Savile-schandaal door de BBC. Kort gezegd: presentator wordtd e hemel in geprezen als icoon van Britse televisie, maar was pedofiel die talloze minderjarigen misbruikte. Dat nieuws hield de BBC, blijkt nu, twee jaar onder de pet. Jimmy Savile was geridderd, net overleden en zou worden toegejuicht in een serie herdenkingsprogramma’s. Newsnight, het achtergronden-vlaggenschip van ‘s werelds beste omroep (voor hoe lang nog?), maakte slagzij. Kapiteins en onderofficieren moesten vertrekken en de omroep is, om de metafoor uit te putten, in zeer zwaar weer terecht gekomen.

Terug naar het citaat. Het laat namelijk prachtig zien dat een (media) schandaal een lange aanloop heeft en embed is in een institutionele setting. Met andere woorden: een schandaal is een construct waaraan veel mensen hard moeten werken. Van de hoogste baas, Entwistle, die soms weigert besluiten te nemen of op verkeerde momenten ingrijpt, via de middenlaag naar de werkvloer. Om het schandaal te begrijpen, schrijft ook Nick Pollard in zijn rapport, moeten we de organisatie – de institutie – begrijpen. De zaak Savile is niet los te zien van de omgeving waarin betrokkenen functioneren. En daarom is het niet alleen het schandaal zo schokkend, maar ook wat het zegt over de BBC:

Chaos and confusion, a lack of leadership from senior executives and an adherence to “rigid management chains

En daar komt ook nog eens een fors bedrag bij dat de BBC heeft moeten betalen bij het ontslag van George Entwistle. Lord Patton, voorzitter van de BBC Trust  moet door het stof als hij over het bedrag wordt geïnterviewd door Radio 4-presentator John Humphreys. Het programma dat niet lang geleden onder vuur lag na een zeer directief interview met minister van Financiën Osborne. De vergoeding aan de vertrekkend BBC-baas Entwistle ligt gevoelig omdat de omroep in de VK wordt betaald met belastinggeld. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.