Amerikaanse wapensmokkel groeit uit tot schandaal

Amerikaanse agenten die wapens smokkelen en er duizenden kwijtraken. Mexicaanse drugkartels die de wapens in handen krijgen. Een grenswacht die eind 2010 met een van de wapens wordt doodgeschoten. Een bureaucratie die liegt, draait, onvolledig informeert. En een president die zijn executieve privileges aanwendt om de deksel op de (papieren) doofpot te houden. Ziedaar de ingredienten voor een politiek schandaal in tijden van verkiezingen. Fast & Furious heeft het allemaal in zich en Obama zit er lelijk mee in zijn maag.

Om duistere redenen houdt de zittende president documenten van het Ministerie van Justitie over de mislukte actie om met wapensmokkel de Mexicaanse drugkartels in kaart te brengen, tegen. De stukken zijn opgevraagd door de House Oversight and Government Reform Committee onder leiding van de Republikein Darrell Issa (R-Calif.), maar niet gegeven door Attorney General Eric Holder. Nu Issa de documenten van de president wil en hij ook weigert ze te geven, zijn de rapen in Washington gaar. Het schandaal, van Nixonian proporties zoals voormalig Republikeinse kandidaat Perry onlangs nog beweerde, dijt langzaam uit.

Grote verschil met Watergate, waar Perry natuurlijk op doelt, is de openheid van dit schandaal. Al snel wordt duidelijk dat de strategie om met het ‘gecontroleerd’  smokkelen van wapens verschrikkelijk mis gaat. Er vallen Amerikaanse doden. Het Ministerie van Justitie geeft in een brief aan het Congres in februari 2011 toe dat Operatie Fast & Furious fundamentally flawed was. De wapens waren afkomstig van de ATF – het Amerikaanse Bureau voor Alcohol, Tabak en Explosieven. Zij hadden de hele operatie op touw gezet om zo Mexicaanse drugkartels in kaart te brengen. Die operatie is mislukt en die mislukking ligt voorlopig, terecht of in de beeldvorming, nu in The Oval Office. Op een voor Obama heel ongunstig moment: middenin de campagne tegen Romney. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.