Radio springlevend, nu de podcast nog

13 Miljoen Nederlanders luisterden in 2011 gemiddeld naar de radio. Nooit eerder waren er zoveel luisteraars voor het medium. Radio is springlevend, nu de online variant nog: de podcast.Vreemd genoeg heeft audio op internet het altijd moeten afleggen tegen video waarvoor wel veel (gratis, onbeperkte en eenvoudig te bedienen) platforms bestaan. Wie een podcast wil maken en delen, komt al snel in de spelonken van internet. Soundcloud heeft dat deels opgelost, maar kent, in tegenstelling tot YouTube en Vimeo, beperkingen voor het aantal podcasts dat je wilt posten.

Wie podcasts wil monteren, kan dat (gratis) met Audacity – een open software audio bewerkingsprogramma. Maar ook daaraan weer beperkingen. Om het eindproduct in mp3 om te zetten, moeten gebruikers extra software installeren. De snelheid van audio op internet ligt daardoor laag – het maken van een podcast vereist veel handigheid en kost ook dan nog behoorlijk veel tijd. Voor wie produceren te lastig is, kan wel terecht bij de vele podcasts die op internet zijn te vinden. Zij het versnipperd.

Er bestaat geen YouTube voor podcasts. Je moet goed zoeken bij omroepen en (grote) kranten. Met uitzondering van PodcastAlley; een grote database waar je per podcast feeds kan ophalen en in Google Reader kan plakken (Google Reader ondersteunt ook podcasts met een eenvoudige player). De BBC heeft een indrukwekkende verzameling goed ontsloten online afleveringen. bij iTunes kan je terecht voor podcasts, maar dan moet je ook software van Apple op je computer installeren. En je krijgt alleen de podcasts te horen die Apple goedkeurt.

De Publieke Omroepen hebben al enige tijd een Uitzending Gemist voor radio ingericht. Een overzichtelijke site waar gebruikers eerst kiezen voor een zender en zich vervolgens kunnen abonneren op een feed van een radioprogramma. Ook de Amerikaanse Publieke Omroep NPR heeft een uitstekend podcastarchief. Net als PBS dat veel televisieprogramma’s omzet naar audio, zoals de Amerikaanse variant van Nieuwsuur. Het is zoeken naar pareltjes en nuttige uitzendingen online. Want meer dan video en tekst kan je podcasts altijd en (bijna) overal luisteren. Nuttiger kan je verloren tijd niet invullen. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.