Luister vooral, mijnheer Rutte!

Kijk, dit is democratie 2.0: ‘… dit is nieuw terrein voor ons, dus laat ons vooral weten wat jullie graag willen zien op deze pagina.’ Premier Rutte zit op Facebook. In de eerste post maakt het team daarachter (ik kan me niet voorstellen dat Rutte zelf achter de knoppen zit) al direct duidelijk niet echt te weten waarom eigenlijk – of wij ze op ideeën willen brengen om de pagina’s ook (nuttig) te vullen. En die ideeën komen dan ook: van aftreden, tot het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek, tot het minder luisteren naar de PVV. Kortom: reacties die een gemiddelde blogger in al zijn of haar particulariteit ook weet los te maken bij zijn/haar lezers.

(Nuttig?)

Kwalijker is dat het communicatieteam van Rutte geen enkele bedoeling lijkt te hebben met deze Facebook-pagina. Met andere woorden: waarom moet de premier op Facebook? Welk doel dient dat? Hij heeft toch legio andere mogelijkheden om met de gewonen mensen in contact te komen? Hij kan toch elk moment van de dag de telefoon pakken om eens te vragen hoe het volk over bepaald beleid denkt? Hij heeft, in tegenstelling tot die particuliere blogger, mensen, kennis en kunde om uit te zoeken wat het land over hem, zijn kabinet en haar beleid vindt. Facebook heeft voor een premier geen enkele meerwaarde.

Tenzij het communicatieteam van de premier de denkfout maakt dat ze Facebook kunnen inzetten als alternatief communicatiekanaal richting de kiezer. Als een kanon op het electoraat – niet luisteren, heel veel zenden, zenden, zenden. Nu ben ik de beroerdste niet en wil best, zeker als het mij zo expliciet wordt gevraagd, een suggestie doen hoe deze pagina te bestieren.

Mijnheer Rutte, wij willen niet iets op uw pagina zien, wij willen dat u onze pagina’s bezoekt. Dat u nieuwsgierig bent en onderzoekt wat wij op internet van ons leven vinden. Niet dat u daar ook maar iets van aan hoeft aan te trekken, want we hebben al gekozen. Onze voorkeuren doen er tussen verkiezingen en de vorming van het kabinet tot aan de nieuwe verkiezingen staatsrechtelijk niet toe. Die suggestie wekt u overigens wel door een kanaal open te zetten dat waarschijnlijk binnen de kortste keren verstopt komt te zitten met boodschappen van u aan ons en geen levendig kanaal wordt voor gesprekken met ons – wat trouwens geen advies is, maar een cynische voorspelling. Dat laatste kunt u dan maar beter gewoon negeren.

(Overigens ben ik zeer benieuwd wie er daadwerkelijk achter het account schuilgaat. Want als Mark Rutte dat echt is, zit de Nederlandse overheid met een gigantisch, potentieel veiligheidslek. Facebook houdt namelijk nogal veel gegevens bij van haar leden. Alle bewegingen, contacten, surfgedrag – het wordt allemaal op de alwetende en allesonthoudende servers van Facebook opgeslagen. Prachtig materiaal voor historici, een nachtmerrie voor Ruttes beveiliging. Los van de vraag wanneer en wie het account hackt. Meneer Rutte, welkom in de wond’re wereld van het web.) <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.