Wat ik in 2011 tech-wise ben gaan doen

Op de drempel van het nieuwe jaar vliegen de overzichten en voorspellingen je om de oren. De een wat intelligenter dan de ander, trouwens. Maar dat is in the eye of the beholder uiteraard. Ik waag me aan een lijst van 2011 noch een voorspelling voor 2012, maar helemaal onvermeld het eindejaar laten passeren kan ik ook niet. Dus welke dingen deed ik dit jaar meer dan vorig jaar – tech-wise gezien?

1. Mac Jaja, ik ben gezwicht. In eerste instantie voor het uiterlijk, maar na een weekje dagelijks te hebben gewerkt op mijn nieuwe MacBook kan ik denk ik niet meer zonder. Inclusief de ergernissen (Waar is de rechter muisknop? iTunes is de diepste horror die een mens een ander mens kan aandoen! Anderhalve dag gezocht naar een programma-start button! Om nog maar te zwijgen over de moeite die het kost een programma te de-installeren). Maar wat typt-ie licht, wat start-ie snel op, wat een rustig beeld voor mijn ogen en als je aan iTunes gewend bent, kan je eindeloos mooie podcasts downloaden (mooi bruggetje).

2. Podcasting Ik ben dit jaar officieel verslaafd geraakt aan podcasts. Ik twijfel nog wel over de juiste podcast-manager (op mijn telefoon of op mijn iPod). Er is mijn inziens geen eenvoudiger manier om op de hoogte te blijven van nieuws dan met podcasts. Ideaal om ‘verloren’ tijd nuttig te gebruiken. Op de fiets, in bed, trein, werk of tijdens het wachten zet ik mijn favoriete podcasts op (deze, deze, deze en deze). Ze zijn mijn moeiteloze venster op de wereld. Weinig energie, hoog rendement. Een aanrader voor degene die ze nog niet heeft ontdekt.

3. Apps De applification heeft ook bij mij toegeslagen. ik baal als een website, newsfeed of toepassing geen app heeft voor in mijn browser. Ik raak steeds meer overtuigd van het nu om internet vooral naar mijn hand te zetten. Dat kan met feeds, tweets en facebooks, maar zeker ook met apps. Daarom draait er op mijn Mac nog altijd Google Chrome – de browser die heeft begrepen dat IK de gebruiker van internet ben, op MIJN manier.

4. Verbanden Klinkt wat vaag, maar in 2011 ben ik meer verbanden gaan leggen. Na een jaar nieuwe dingen tanken (2010) vermoed ik nu af en toe een rode draad. Zoals tussen een fysieke organisatie, haar cultuur en formele verantwoordelijkheden en sociale media, bijvoorbeeld. Het een kan niet zonder het ander. Of tussen politieke cultuur, politieke psychologie en politieke schandalen. Tussen een blog bijhouden en het aantal bezoekers (aantal posts, diversiteit van de onderwerpen, nazorg en actieve verspreiding, SEO). Tussen ideeen en artikelen (vraag het even aan ‘de’ gemeenschap of zoek even op – onthullend!).

5. Kindle Nee, ik heb er geen aangeschaft. Maar mijn lief hamert wel op de voordelen. Mijn boekenliefde is er in 2011 niet minder op geworden. Er alleen geen plaats meer voor al die liefde. De kasten puilen uit, zijn tweelaags bezet. Dus is er een zaadje gepland, zoals vele jaren geleden Apple een zaadje in mij plantte. De kans dat ik in 2012 mijn eerste e-book ga kopen, is dan ook vrij groot. Zo: laat dat dan mijn voorspelling zijn. Prettige jaarwisseling! Ik schrijf tot 2 januari nog maar heel onregelmatig op dit blog. Ik ga een paar dagen bijtanken. En lezen. In echte boeken. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.