[ElectionDeskUSA] Exit en lastige keuzes

Amerika maakt zich op voor de presidentsverkiezingen in 2012. ElectionDeskUSA bericht, in de aanloop naar ‘s lands keuze, dagelijks over de campagne en maakt daarvan wekelijks een overzicht. Deze week: Cains vertrek en Mitt Romneys lastige keuzes.

Het belangrijkste nieuws deze week zat in de staart. Zaterdag maakte Herman Cain bekend zijn campagne voor onbeperkte tijd op te schorten. Tijdens een goed geregisseerde bijeenkomst (met vrouw) kondigde Cain aan op internet verder te gaan: op CainSolutions.com wil hij de stem zijn voor ‘Wij, het volk’, de conservatieve beweging die de macht terug wil van Washington D.C.

Dag Cain – vijf vrouwen (naast Gloria, degene met wie hij is getrouwd) waren er vier te veel. Ook voor een kandidaat die, naar eigen zeggen, niet past binnen het sjabloon van een presidentskandidaat. De overige kandidaten strijden nu om Cains politieke en electorale nalatenschap.

Eén van die kandidaten is Mitt Romney. En die heeft het moeilijk. Als front runner in de strijd om de Republikeinse nominatie  krijgt hij voortdurend kritiek van zijn directe concurrenten en Obama-aanhangers. Eén van de origineelste: Mitt vs. Mitt – een scherpe politieke ad, komt van de Nationale Democratische Conventie. Hij gaat over Romneys ge-flip-flop of, in beter Nederlands, over windvaan Mr. Goodhair. En dat thema wordt sinds deze week ook door de Republikeinen dankbaar ingezet. Romney weet even niet wie hij als eerste terug moet pakken.

Zijn campagneteam zit met een lastige keus: moet Big Mitt zich eerst nog ontdoen van andere, Republikeinse tegenstanders of is het verstandiger zijn pijlen al op Barack Obama te richten? In het eerste geval is Newt Gingrich de eerst aangewezen tegenstander. Hij scoorde deze week voor het eerst beter in de peilingen dan Mitt Romney. Ron Paul, momenteel derde in het veld, heeft het Romney al voorgedaan. Hij noemde Gingrich deze week in een ongekend felle video een ‘seriehypocriet‘.

Niet vreemd. Gingrich twijfelt er nu openlijk aan of de opwarming van de aarde door menselijk gedrag komt. Dat deed hij niet altijd, getuige deze bankscene met Nancy Pelosi. Komende week zal de strijd tussen beide heren in intentie toenemen. Over een maand gaat het er echt om spannen. Dan is de eerste caucus in Iowa.

En gelukkig was er een gaffe – van wie anders dan Rick Perry. Hij was even vergeten hoe oud je moest zijn om in Amerika te mogen stemmen (vanaf 1971 is dat 18). Pijnlijker is te vergeten dat DE verkiezingen op 6 november 2012 zijn en niet op 12 november. Perry adviseerde een grote groep studenten op 12 november een stem op hem uit te brengen. ‘t Zou zonde zijn als iedereen de Texaanse gouverneur serieus zou nemen. Dan missen ze toch de deadline om hem in het Witte Huis te krijgen. Met zes dagen. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.